toggle menu

Politie voorziet problemen bij handhaving lokale vuurwerkverboden

Politie voorziet problemen bij handhaving lokale vuurwerkverboden

De politie voorziet problemen bij de handhaving van lokale vuurwerkverboden en betwijfelt of dit bijdraagt aan een veiliger jaarwisseling. Korpschef Erik Akerboom heeft Tweede Kamerleden hierover geïnformeerd, meldt De Telegraaf.

In de brief schrijft Akerboom dat de maatregelen die nu worden genomen, niet genoeg zijn om zijn agenten te beschermen tegen de risico's die de jaarwisseling met zich meebrengt. Daarbij wijst hij onder meer op de wirwar aan lokale knalverboden. Gemeenten grijpen naar dit middel in een poging de jaarwisseling veiliger te maken. Dit leidde in Rotterdam tot een chaotische kaart vol vuurwerkvrije gebieden.

'Onoverzichtelijke lappendeken'

Akerboom waarschuwt nu voor een 'onoverzichtelijke lappendeken aan handhavingsarrangementen'. 'Ik voorzie dan ook dat een willekeur aan lokale verboden de handhaving van de openbare orde door mijn mensen een stuk complexer maakt.' De brief is gestuurd naar Kamerleden en fractievoorzitters. Die debatteren woensdag over de jaarwisseling.

Update 16:49 - VVD en CDA willen vuurwerk verder aan banden leggen

Het gebruik van vuurwerk door consumenten moet verder worden beperkt, vinden regeringspartijen VVD en CDA. Zij willen zware vuurpijlen en zogenoemde 'single shots' verbieden voor particulier gebruik.

Vuurwerk is in Nederland ingedeeld in vier categorieën. In de eerste twee categorieën valt het meeste consumentenvuurwerk, maar VVD en CDA vinden dat ook een deel van het vuurwerk in de tweede categorie in de toekomst niet meer aan particulieren moet worden verkocht.

Veiligheid

Volgens CDA-Kamerlid Chris van Dam is de maatregel nodig om 'de veiligheid van hulpverleners en omstanders te vergroten. Met het verbieden van single shots en zware vuurpijlen wordt die stap gezet'. Andere partijen in de Kamer pleiten er al langer voor zwaarder vuurwerk aan banden te leggen.

De inperking zou in 2021 moeten ingaan.

Update 21:09 - VVD komt terug op vuurwerkban 

Regeringspartij VVD wil zware vuurpijlen en zogenoemde 'single shots' toch niet verbieden voor particulier gebruik. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz zegt dat het verbod toch niet op een meerderheid in de liberale fractie kan rekenen.

Eerder dinsdag zei het Kamerlid samen met haar CDA-collega Chris van Dam, dat beide regeringspartijen een verbod willen op zware pijlen en 'single shots'. Yesilgöz is echter teruggefloten door haar fractie. Op Twitter schrijft het VVD-Kamerlid: 'Single shots in de zwaarste categorie (F3) worden verboden, maar single shots in de categorie F2 en vuurpijlen blijven wat de VVD betreft toegestaan.'

CDA'er Van Dam dient het plan gewoon in. Ook zonder coalitiegenoot is VVD is er een meerderheid in de Kamer, stelt hij. 

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Ook interessant