Schildklierhormoon in diervoeding

Schildklierhormoon in diervoeding

Je huisdier rauw vlees voeren is erg populair, vooral onder hondeneigenaren, maar dat is niet zonder risico. Het Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium (UVDL) van de diergeneeskundige faculteit Utrecht testte vijf verschillende kant-en-klare vers vleesvoedingen op de aanwezigheid van het schildklierhormoon. In drie van de geteste merken vinden de onderzoekers een vrij hoge tot hoge waarde schildklierhormoon. Een stof waar honden ziek van kunnen worden.

In vlees van het merk Tamro werd een waarde gevonden van 5,8 microgram schildklierhormoon per gram product. In Smuldier Vlees compleet een waarde van 3,1 microgram schildklierhormoon per gram product en in de lamsuitvoering van het merk Lotgering werd een waarde gewonden van 1,5 microgram schildklierhormoon per gram product. In een ongemerkt product werd zelfs een waarde gevonden van 13,8 microgram schildklierhormoon per gram product. Twee andere fabrikanten scoorden goed in de test. Bibi natuurmix kwam uit op een waarde van 0,6 en Carnibest natuurvoer op 0,1. Volgens de onderzoekers zijn deze laatste twee goede waardes.

Lees meer over de uitzending: rauwe diervoeding

Gezondheidsklachten

Schildklierhormoon kan terecht komen in rauwe diervoeding wanneer er vlees van de strotten van dieren worden verwerkt in het voer. Wanneer er schildklierresten achterblijven in dit vlees, kan er schildklierhormoon in het voer terecht komen. Wanneer dit gaat om hoge waardes en de dieren eten hier veel van, dan kan dat leiden tot klachten. Zo kunnen honden veel afvallen, hyperactief worden of een verhoogde hartfrequentie hebben.

Vermoedens bevestigd

Dierenartsen vermoeden al langer dat vers voeren kan leiden tot schildklierproblemen. Maar niet eerder werd de relatie met aanwezig schildklierhormoon in het vlees vastgesteld. De onderzoekers geven aan dat er nog geen veilige marge is vastgesteld voor de aanwezigheid van schildklierhormoon in diervoer. Ook kan de aanwezige hoeveelheid schildklierhormoon per product verschillen. Merken die nu hoog scoren hoeven niet altijd hoge waarden schildklierhormoon te bevatten en andersom.

Brancheorganisatie Dibevo laat weten de resultaten van Radar serieus te nemen en deze nader te onderzoeken.

Kijk de livestream over dit onderwerp terug:

Ook interessant