Tijdelijk Noodfonds Energie geopend: deze huishoudens komen in aanmerking

Tijdelijk Noodfonds Energie geopend: deze huishoudens komen in aanmerking

Huishoudens met een laag inkomen kunnen sinds dinsdagochtend terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Daar kunnen zij, als de energierekening een relatief groot deel van hun inkomen opslurpt, gedeeltelijke compensatie aanvragen voor de hoge energiekosten. Het onlineloket is open tot eind maart.

Het fonds is voorlopig alleen voor deze winter, voor de periode van oktober tot en met maart. De organisatie schat in dat er zeker honderdduizenden Nederlanders voor in aanmerking komen. Wanneer een inzending is goedgekeurd, wordt de compensatie binnen een maand uitbetaald. Dit verloopt via de energieleverancier van het huishouden.

Twee factoren bepalen wie in aanmerking komt

Huishoudens die maximaal twee keer het sociaal minimum inkomen verdienen, komen in aanmerking voor het Fonds. Voor alleenstaanden gaat dit om een bruto-inkomen, inclusief vakantiegeld, van minder dan 2980 euro. Mensen die samenwonen kunnen compensatie aanvragen wanneer het gedeelde inkomen minder dan 3794 euro is.

Daarnaast moet de energierekening minimaal tien procent van het inkomen zijn. Bij de laagste inkomens wordt alles boven dit percentage vergoed, voor de wat hogere inkomens is dat iets minder.

Kabinet draagt maximaal vijftig miljoen euro bij

Energiebedrijven en het kabinet kondigden afgelopen najaar al de komst van het noodfonds aan. Het kabinet draagt maximaal vijftig miljoen euro bij, net als bedrijven uit met name de energiesector. Hier zijn onder meer de grote energiebedrijven Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall bij betrokken.

Bron: ANP

Ook interessant