Triodos heropent handel in certificaten na drie jaar

Triodos heropent handel in certificaten na drie jaar

Mensen die certificaten van Triodos Bank hebben, kunnen die vanaf begin juli 2023 weer verhandelen. Dat is, op en korte periode in 2022 na, voor het eerst in 3 jaar tijd. De certificaten en de handel daarin zijn omstreden. In april 2023 dook Radar al eens in dit onderwerp.

Triodos-certificaten: wat is er aan de hand?

Certificaathouders van Triodos Bank kregen in coronajaar 2020 een onaangename verrassing. De coronasituatie zorgt ervoor dat er opeens veel certificaathouders - Triodos telt er ruim 43.000 - tegelijk hun certificaten wilden laten omzetten in geld. Bijvoorbeeld om hun bedrijf mee te redden. De bank kreeg zelfs zoveel verzoeken, dat zij meer dan de toegestane 3 procent van het kapitaal hadden moeten uitgeven om iedereen te kunnen betalen. De terugkoop van de certificaten ging dus niet door en de klanten bleven achter met hun certificaten, maar zonder geld. 

Wat is een certificaat?

Een certificaat is een deel van een aandeel, maar zonder stemrecht, dat stemrecht zit in een stichting van de bank (SAAT). De certificaathouders steunen bewust Triodos in haar duurzame missie en ontvangen daar dividend over. Dividend is de beloning die je krijgt als certificaat- of aandeelhouder van een bedrijf. 

Certificatenhandel hervat, maar hoe?
 

Drie jaar lang - op een korte heropening in oktober 2020 na - kunnen de klanten van Triodos niets anders doen dan wachten. Tot nu. Op 5 juli 2023 gaat de certificatenmarkt weer open. Dat wil overigens niet zeggen dat certificaathouders die hun documenten willen omzetten in geld, het ingelegde bedrag terugkrijgen. Triodos is immers op de proppen gekomen met een alternatief: een handelsplatform waar certificaten op basis van vraag en aanbod verhandeld kunnen worden. Dagkoersen, dus.

"Dat staat toch een beetje haaks op het gedachtegoed van Triodos", vertelt hoogleraar economie Arnoud Boot in april 2023 tegen Radar. "Dat was nou het het idee (van de certificaten,red.): je wilt niet onderhevig zijn aan dagkoersen. Maatschappelijke belangen en het goede voor de maatschappij, kun je niet meten op dagbasis. Maar die koers van de certificaten Triodos wordt dadelijk wel zo gemeten", aldus de hoogleraar. Voor veel certificaathouders is juist de maatschappelijke betrokkenheid van Triodos de reden geweest om hier certificaten te kopen. "Het ging mij vooral om goede landbouw en goede ouderenzorg. Dat is iets waar ik andere banken nooit over hoor. Als je daarin gaat beleggen dan begrijpt iedereen dat je daar geen fantastische rendementen uithaalt, maar ik vond het wel een ontzettend goed doel", legt één van de gedupeerden uit in het Radar-item. 

Waardedaling certificaat Triodos

Buiten het feit dat het nieuwe handelsplatform volgens hoogleraar Boot niet aansluit bij de missie van Triodos, is het ook niet zeker wat de nieuwe handelsconstructie gaat doen met de waarde van de certificaten. In april wordt onze uitzending al verteld dat de waarde van een certificaat anno 2023 wordt geschat op 46 euro, terwijl dat in 2020 nog 84 euro is. Dat is een daling van 45 procent. 

update 6 jul 2023, 11:11 uur
Certificaten 50 euro waard

De certificatenmarkt van Triodos is inmiddels weer geopend. De certificaten zijn nu 50 euro waard, zo schrijft onder andere de NOS. 

Bronnen: FD, NRC, Triodos, Radar

Ook interessant