Veel identiteitspapieren worden vermist of gestolen

Veel identiteitspapieren worden vermist of gestolen

In 2018 zijn bijna 340.000 officiële identiteitspapieren als vermist of gestolen opgegeven in Nederland. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de RDW, meldt Nieuwsuur.

Het gaat om paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen. De afgelopen drie jaar zijn in totaal meer dan een miljoen identiteitsdocumenten opgegeven als vermist of gestolen. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatiesvindt het aantal 'erg hoog'.

'Het kan natuurlijk dat iemand iets kwijtraakt. Dat is geen probleem, dat overkomt ons allemaal', vindt staatssecretaris Knops. 'Kwalijker is het als ze gestolen worden en de dief ze gebruikt om identiteitsfraude te plegen.'

Identiteitsfraude is verdubbeld in 2018 

Het aantal meldingen van identiteitsfraude in 2018 is verdubbeld ten opzichte van 2016. Dat registreerde het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude. 'Veel mensen zijn zich niet bewust van de risico's. Mijn advies is: let op uw identiteitsbewijzen. Check waar ze zijn. Als ze kwijt zijn, doe er melding van zodat ze geregistreerd worden. Werk niet mee aan verzoeken van anderen om je identiteitskaart uit te lenen. Je weet niet wat die ander daarmee doet en je bent zelf ook strafbaar', aldus Knops.

Wat kun je doen als je op vakantie je paspoort bent verloren? En: waar kun je een kwijtgeraakt document melden? Radar zette dat voor je op een rij:

Paspoort of id-kaart kwijt: wat kan ik doen?

Bron: Nieuwsuur

Ook interessant