toggle menu

Verkoper Brugman beveelt aannemer aan die geen keukens kan plaatsen

Verkoper Brugman beveelt aannemer aan die geen keukens kan plaatsen

Als Ennie Deserno, een gebruikster van het Radar forum, een keuken bij Brugman koopt, geeft de verkoper een goedbedoeld advies, wat erg slecht uitpakt: 'Ik ken een aannemer die de keuken kan plaatsen. Je bent dan 2000 euro goedkoper uit dan als je de keuken door Brugman laat plaatsen.' De keuken is na vijf weken nog steeds niet helemaal geplaatst. Het werk dat wel gedaan is door de aannemer, is eenvoudigweg verprutst. 

Radar heeft contact opgenomen met mevrouw Deserno, met het Brugman-filiaal waar de keuken gekocht is en met advocaat consumentenrecht Maryse Oranje (Lexence advocaten). In dit artikel lees je hoe de situatie precies in elkaar zit en of Brugman verantwoordelijk is voor het slechte werk van de aannemer. 

Het verkoopgesprek

Toen de keuken eenmaal gekozen was, kwamen de plaatsingskosten er nog bij. Deze vond mevrouw Deserno erg hoog. De verkoper adviseerde een aannemer die bij hem thuis geholpen heeft, die het voor tweeduizend euro minder kon doen. Met goed vertrouwen in de vakkennis van de verkoper van Brugman, nam ze het aanbod aan. De verkoper liep vervolgens naar buiten om de aannemer te bellen. Via mailcontact tussen mevrouw Deserno en de aannemer werd een afspraak gemaakt om de keuken te laten plaatsen. Ook werd alvast een aanbetaling aan de aannemer gedaan.

De aannemer

Op afspraak kwam de aannemer langs en begon met de plaatsing. Al snel bleek dat de aannemer geen keukens kon plaatsen. Hij boorde op plekken waar niet geboord mocht worden en de apparaten werden verkeerd gemonteerd. Al snel heeft mevrouw Deserno de aannemer weggestuurd, vanwege de slecht verrichte werkzaamheden. 

Bezoek van de manager

Mevrouw Deserno heeft verschillende keren contact gezocht met Brugman. Een keer nam de verkoper op. Hij zegt niets meer met haar te maken te willen hebben. Doorverbinden met de manager was volgens de verkoper ook niet mogelijk, want hij was in gesprek. Mevrouw Deserno heeft de manager uiteindelijk wel een keer direct aan de lijn gekregen. Die is langs geweest om de keuken te bekijken. Hij constateerde dat de keuken inderdaad niet goed geplaatst was. Andere aannemers die mevrouw Deserno benaderd had, durfden zich niet aan het project te wijden. De manager heeft de situatie na het bezoek voorgelegd aan het hoofdkantoor. Het hoofdkantoor kwam met een aanbod; namelijk voor 2100 euro de keuken laten monteren door een installateur van Brugman Keukens zelf.

Is Brugman verantwoordelijk?

Mevrouw Deserno is dus op advies van een verkoper van Brugman in zee gegaan met een slechte aannemer. Betekent dit dat Brugman mede verantwoordelijk is voor de schade? Volgens Oranje niet. 'Als je als consument iemand inschakelt en betaalt voor een dienst, ga je een overeenkomst met iemand aan. Vergelijk het eens met een schoenenverkoper die je een schoenmaker aanbeveelt die een speciale zool voor in de schoen kan maken. Als jij naar de schoenmaker gaat en hem betaalt voor het maken van de zool, is de schoenenverkoper ook niet verantwoordelijk als de zool niet goed is.' Als mevrouw Deserno het geld aan Brugman zelf had betaald, was het een ander verhaal geweest, maar Brugman is geen tussenpersoon in deze situatie. 'Het is niet netjes dat het gebeurt, als Brugman een aannemer aanraadt, moet dit een erkende goede aannemer zijn. Het zou wel klantvriendelijk zijn als ze meedenken in een oplossing, maar juridisch gezien moet de aannemer het oplossen.' 

Reactie Brugman 

Radar heeft de manager van Brugman om een reactie gevraagd. 'Ik heb tegen de verkoper gezegd dat wij zelf personeel hebben om keukens te plaatsen, en dat als zij dat niet willen, dat je dan kunt adviseren om de Gouden Gids te raadplegen. We moeten niet praten over andere namen dan over de naam Brugman.' De manager ziet in dat dit geen handige manier van werken is en benoemt dat Brugman door de actie van de verkoper in een grijs gebied terecht is gekomen. Toch benadrukt de manager dat de keuze nog altijd bij de klant ligt. 'Brugman biedt zelf montage aan, en als de klant dat te duur vindt, is de klant vrij om te gaan en staan waar hij wilt. Het is dan aan de klant wat hij ermee doet. Dat ligt niet bij Brugman. Als ik niet tevreden ben ga ik naar de monteur toe.'

'Ik ben langs geweest bij mevrouw Deserno. Toen heb ik geconstateerd dat de keuken er niet netjes uitzag. Die moest nog afgewerkt worden. Ik heb doorgegeven aan het hoofdkantoor dat er geen montage gedaan is door Brugman, maar op eigen voet door een aannemer.' 

'De klant heeft in ieder geval geen montage bij ons afgenomen. Als Brugman dan zegt dat de montage voor 2100 euro gedaan kan worden, vind ik dat best netjes, met het risico dat er dingen gedemonteerd en vervangen moeten worden.' 

Mevrouw Deserno is het niet met deze oplossing eens, zij had verwacht dat Brugman coulanter zou zijn. 'Een verkoper van Brugman heeft mij tenslotte in de problemen gebracht.' Als ik de helft had moeten betalen had ik dat al helemaal prima gevonden, dan was Brugman me tegemoetgekomen. Nu moet ik alsnog de volle prijs betalen voor de montage.   

Meer over:

Ook interessant