toggle menu

Weinig alternatieven voor chipknip

Weinig alternatieven voor chipknip

De chipknip verdwijnt over 4 maanden, maar een volwaardig vervanger voor het snelle betaalmiddel is er nog niet. De eigenaar van het merk Chipknip, Betaalvereniging Nederland, noemt contactloos betalen als beste vervanger, schrijft het AD.

Op dit moment is echter slechts iets meer dan een kwart van de betaalpassen geschikt voor contactloos betalen. Ook kan bij slechts 42.000 betaalautomaten (14 procent) contactloos worden afgerekend.

Bovendien bieden nog niet alle banken de dienst aan. De banken die het wel aanbieden, doen dat met een nieuw pasje en of via een mobiele telefoon. Van de circa 24 miljoen betaalpassen zijn er nu 6,5 miljoen geschikt voor contactloos betalen.

De chipknip werd in 1995 ingevoerd als snel betaalmiddel, om contante betalingen te vervangen zonder dat er een pincode nodig is. Na een moeizame start werd het betaalmiddel begin deze eeuw massaal omarmd, tot een piek in 2011. Daarna liep het gebruik gestaag terug.

Tip van Radar: Stort je saldo terug

Om te voorkomen dat het geld dat je op je chipknip hebt staan verloren gaat, is het verstandig om dit bedrag bijtijds op te maken. Terugstorten naar je bankrekening kan ook, bij ieder chipknip-oplaadpunt. Zo werkt het:

1. Steek je pas in het oplaadpunt

2. Wacht even

3. Toets 1. Dit staat voor terugstorten, al staat dat vaak niet vermeld

4. Toets OK

5. 2 werkdagen later staat het bedrag op je bankrekening

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad / www.chipknip.nl

Ook interessant