toggle menu

Meer mensen willen vuurwerk voor particulieren verbieden

Meer mensen willen vuurwerk voor particulieren verbieden

Van een wettelijk verbod op particuliere vuurwerkverkoop is het tot dusver niet gekomen. Terwijl veel mensen een verbod wél zien zitten. Uit een poll van Radar blijkt dat 93 procent van ruim 3300 pollrespondenten voor een inperking van het vuurwerkgebruik is.

Polluitslag

Van alle respondenten is de grootste groep, 44 procent, voor een algeheel verbod. Nog eens 29 procent is voor een verbod, maar alleen als er (meer) georganiseerde shows voor in de plaats komen. 8 procent is blij als in ieder geval het knalvuurwerk verboden wordt, een extra 5 procent voegt daar ook de vuurpijlen aan toe. Tot slot is er nog een groep van 7 procent die tegen een verbod is, maar wel graag vuurwerkvrije zones wil. De 7 procent die overblijft is helemaal tegen een verbod.

Meer mensen voor algeheel verbod

Ten opzichte van de vuurwerkpoll vorig jaar is de groep die een algeheel verbod wil gegroeid. Rond de vorige jaarwisseling was de groep die een verbod op alleen knallers of ook vuurpijlen wilden nog goed voor bij elkaar 20 procent.

Geen wettelijk vuurwerkverbod

Begin van het jaar leek het er nog van te komen: een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen voor particulieren, zoals de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) adviseerde. Met een dergelijk verbod wilde de raad 'het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen' doorbreken. Hartje zomer 2018 besloot het kabinet om toch geen verbod in te stellen. Wel neemt het de andere adviezen van de OVV over. Zo moeten vuurwerkverkopers gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten meegeven.

Bewoners kunnen vuurwerkvrije zone zelf regelen

Dat er een groot draagvlak is voor een (gedeeltelijk) verbod op vuurwerk, of vuurwerkvrije zones, schept hoop voor de gemeentes die hebben besloten om de keuze én handhaving aan de inwoners zelf over te laten. Bewoners kunnen een pakket aanvragen met materiaal om aan te geven dat hun straat of buurt vuurwerkvrij is. Vorig jaar heeft de gemeente Den Haag hiermee geëxperimenteerd, dit jaar volgt ook Amsterdam.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant