toggle menu

Ondanks bewustzijn veel dierenleed in toerisme

Ondanks bewustzijn veel dierenleed in toerisme

Polluitslag.

Een ritje op een olifant, het dolfinarium, een tijgerselfie… Vaak komt bij dit soort attracties met wilde dieren veel leed om de hoek kijken. De meeste pollrespondenten (87%) staan hier wel bij stil. Wat ze met de informatie doen, verschilt.

Attracties met wilde dieren worden vaak juist bezocht door mensen die van dieren houden. 13 procent van de bijna 1.000 pollrespondenten geeft aan niet na te denken over eventueel dierenleed. 56 procent staat er wel bij stil, en doet er om die reden niet aan mee. De kleinste groep, 3 procent, staat er ook wel bij stil, maar geeft toe het tóch te doen.

Onzichtbaar leed

Dan is er nog een groep van 27 procent die niet de ogen sluit voor eventueel dierenleed, en daarom alleen aan attracties met wilde dieren meedoet als de dieren oké lijken. Echter: doordat mishandeling niet onder je ogen plaatsvindt, is de schaduwkant meestal niet zichtbaar.

Dit blijk ook uit een analyse van 50.000 beoordelingen op reiswebsite TripAdvisor: 80 procent geeft een positieve recensie aan attracties waar dieren slecht worden behandeld.

Onderzoek

Deze analyse is onderdeel van een wereldwijd onderzoek van World Animal Protection, de Wildlife Conservation Research Unit en de Universiteit van Oxford. De uitkomsten liegen er niet om: meer dan een half miljoen wilde dieren lijden onder de toeristische sector. Volgens het rapport gaan er gigantische sommen om in het dierentoerisme: 20 tot wel 40 procent van het de hele triljoenenindustrie is ermee gemoeid. Jaarlijks worden dieronvriendelijke attracties naar schatting door 110 miljoen toeristen bezocht.

"Als je op een wild dier kunt rijden, ermee kan knuffelen of een selfie mee kan nemen, is de kans groot dat er dierenleed achter schuilt. Doe het niet."

10 x toeristisch dierenleed

Hieronder vind je de top-10 van de meest dieronvriendelijke attracties. Al deze dieren horen -uiteraard- thuis in het wild, en niet in gevangenschap. Daarnaast worden de dieren in veel gevallen jong bij hun moeder weggehaald, en door middel van fysiek en geestelijk geweld 'gebroken' om ze tam te maken. Lees in het uitslag van het onderzoek (Engels) wat er mis is per dierenattractie.

1. Olifant rijden

2. Knuffelen en selfies maken met tijgers

3. Wandelen met leeuwen

4. Berenkuilen bezoeken

5. Op de foto met een zeeschildpad

6. Dolfijnenshows

7. Dansende apen

8. Koffieplantages met gekooide civetkatten

9. Slangenbezweerders of een slang om je nek

10. Krokodillenfarm bezoeken

Campagne

Wilde dieren. Geen entertainers. Zo heet de wereldwijde campagne die World Animal Protection is gestart. Je kunt je aansluiten bij deze beweging, om zo je stem tegen deze vorm van dierenleed kenbaar te maken.

Nieuwe poll

Wil jij ook meedoen aan de polls? En aan de enquêtes van het Radar Testpanel? Schrijf je dan (gratis) in als Testpanellid, via deze vragenlijst. Wie al lid is van het Testpanel, vindt de nieuwe poll op de persoonlijke pagina.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant