Aan de slag als zzp'er: hier moet je op letten

Je wil graag voor jezelf beginnen, maar hoe pak je dat aan, hoe krijg je klussen en waar moet je rekening mee houden?

Daphne Lie is zelfstandig ondernemer, geldadviseur en schrijver van het boek 'Je financiën als zzp'er de baas'. Ze waarschuwt dat mensen minder geschikt zijn als zzp'er (zelfstandige zonder personeel) als zij al in de stress schieten bij een wisselend inkomen. 'Als je elke middag om half zes je kantoordeur achter je dicht wil doen, dan is het niets voor jou.'

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Check of je bedrijfsnaam niet al door anderen wordt gebruikt. Via de Kamer van Koophandel is de Belastingdienst op de hoogte van je bedrijf. Die geeft je een btw-nummer. Btw is omzetbelasting die je betaalt over je diensten of producten. Daarvan moet je elk kwartaal aangifte doen. De Belastingdienst is er streng op dat je op tijd aangifte doet en belasting betaalt. Ben je te laat? Dan krijg je een boete.

Let op je bankzaken

Open een zakelijke bankrekening zodat je privé en zakelijk gescheiden houdt. Ook de Belastingdienst wil graag dat die scheiding duidelijk is. Bovendien bieden banken bij een zakelijke bankrekening de mogelijkheid om daar een boekhoudprogramma aan te koppelen.

Hoe krijg je klanten?

Lie krijgt klanten zonder dat ze in reclame investeert. 'Ik zoek bestaande netwerken op in de regio. Nu begeef ik me ook via sociale media in netwerkgroepen, zoals op Facebook. Ik vertel wat ik doe en deel mijn kennis. Op dit moment is mijn netwerk heel erg groot en zo krijg ik mijn klanten. Je netwerk is het kostbaarste wat je hebt.' Een zzp'er moet er rekening mee houden dat die in het begin helemaal niets verdient.

Hou je administratie in de gaten

Je moet als zelfstandige een administratie bijhouden van je verkoop- én inkoopfacturen. Je hebt een boekhouding. Je registreert je gewerkte uren en daarbij hoort ook een goed bijgehouden agenda. De fiscus wil kunnen zien hoe en waaraan je die uren precies besteed hebt. Er bestaan handige apps waarmee je je urenregistratie, agenda en kilometers kan bijhouden.

Verzekeringen

Aangeraden wordt om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te nemen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is ook belangrijk, maar daar wordt niet iedereen zonder meer geaccepteerd en die is ook niet verplicht. Verzekeraars kunnen nu mensen uitsluiten op leeftijd of gezondheidsgeschiedenis. Er is wetgeving op komst die een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen mogelijk maakt. Voor je pensioen zul je consequent tien procent van je inkomen opzij moeten zetten. Als je uit een dienstverband komt is het bij sommige pensioenfondsen mogelijk om daarbij te blijven.

Meer over:

Ook interessant