Aanbiedingen Sinterklaascadeaus extra aangezet

Deze week zullen er op Black Friday weer massaal cadeaus gekocht worden voor Sinterklaas en kerst, en daarvoor probeert iedereen op te vallen met spectaculaire kortingen. Maar zijn die kortingen wel altijd zo spectaculair als ze lijken?

Na eerdere onderzoeken in 2013, 2014 en 2018 onderzocht de Consumentenbond opnieuw nepaanbiedingen die een van-prijs vermelden die nooit gevraagd is. Volgens de Wet oneerlijke handelspraktijken moet een doorgestreepte van-prijs ook daadwerkelijk gevraagd zijn in de voorgaande drie maanden.

Opnieuw de fout in

De Consumentenbond hield drie maanden lang wekelijks de prijzen bij van 100 webwinkels. Bij 39 daarvan werden minstens 5 nepaanbiedingen gevonden. Daar zitten ook webwinkels bij die al vaker gewezen zijn op verboden van-vooraanbiedingen. Wehkamp kwam ook al negatief naar voren in de onderzoeken van 2013, 2014 en 2018. En er zijn meer webwinkels die telkens beterschap beloven, maar toch weer de fout ingaan.

Prioriteiten in onderzoeken

De ACM kan boetes uitdelen aan bedrijven die verboden van-voorprijzen hanteren. Dat deed de ACM in 2018 bij Seats and Sofas. In een reactie geeft voorlichter Saskia Bierling aan dat de ACM zich hard maakt voor duidelijke prijzen. Er moeten echter keuzes gemaakt worden voor welk onderzoek prioriteit krijgt, en er zijn meer manieren om bedrijven aan te spreken dan door boetes uit te delen, vandaar dat er niet vaak boetes voor verboden van-voorprijzen uitgedeeld worden.

Nieuwe peiling

Komende week peilt de Consumentenbond opnieuw de prijzen van de 39 webwinkels die de fout ingingen. Consumenten die zelf nepaanbiedingen tegenkomen, kunnen die ook melden. Kijk op de website van de Consumentenbond voor meer informatie.

Meerderheid doet niet mee met Black Friday

Uit een poll onder 1000 Radar-lezers blijkt dat de meeste mensen niet geloven dat je daadwerkelijk geld kunt besparen op Black Friday. In de praktijk zijn er daadwerkelijk kortingen te vinden. Lees de polluitslag hier:

Meerderheid gelooft niet in Black Friday, maar zo vind je toch leuke deals

Meer over:

Forumreacties (11)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 25-11-2019 15:52
  Zijn de aanbiedingen en kortingen op Black Friday wel zo spectaculair als ze lijken?

  Maandag 25 november in Radar, 20:30 uur op NPO 1.

  Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/aanbiedingen-sinterklaascadeaus-extra-aangezet/
 • A
  • Anvermeer
  • 25-11-2019 20:07
  Bij About You een jas gekocht 2 weken geleden. Hier had ik een kortingscode voor waardoor de jas in maat L € 68,00 en in maat XL € 92,00 kostte.

  Nu keek ik met de Blackfriday korting en tot mijn verbazing kostte deze jas ineens in beide maten € 96,00!

  Ik geloof echt niet in die acties!
 • K
  • Komkommertijd
  • 25-11-2019 21:08
  Ik zag dat aanstaande vrijdag de Micro SD kaarten in de aanbieding waren bij de Action.
  De 128 Gb versie SDHD versie. voor maar €14,95

  Maar laat nu net zaterdag de post komen, een SD met ook 128 Gb maar dan de SDXD versie voor maar €8,07 van Ali Express...
  Dus inclusief porto.

  Dus als zelfs de Action al bijna 2x zo duur is.... en normaal verkopen ze de 64 Gb versie voor die prijs!
  Wat is nu de waarde van een Micro SD kaart?
  Mag ik nu de Action een te dure Elitaire winkel gaan noemen?
Alle reacties (11)

Ook interessant