Banken rekenen te hoge boeterente

Een lage hypotheekrente, wie tekent er nou niet voor? Heel veel huizenbezitters zien echter op tegen de hoge boeterente die ze moeten betalen als ze overstappen. Hierdoor blijven ze vastzitten in hun dure hypotheek. Of ze betalen toch maar die torenhoge boete. Maar hoe wordt de hoogte van die boete vastgesteld? Staat de klant wel centraal in deze berekening of rekent de bank in eigen voordeel? Zijn de boetes op dat overstappen misschien te hoog?

Om die vraag direct te beantwoorden: Ja, alle banken hebben in het verleden te veel boeterente in rekening gebracht. De vergoeding die je betaalt bij het oversluiten van je hypotheek leverde banken vaak meer op dan hun misgelopen inkomsten, terwijl dat het maximale bedrag is dat zij in rekening mogen brengen.

Radar liet in september vorig jaar al zien dat banken te veel boeterente in rekening brengen. Volgens Ikbenfrits.nl, dat onderzoek deed naar de hoogte hiervan en de manier waarop banken deze berekening maken, gaat het gemiddeld om 3000 euro te veel betaalde boeterente.

Nu komt de AFM met een rapport waarin bevestigd wordt dat banken te veel hebben verdiend aan de vergoeding die je betaalt bij een oversluiting. Verschillende onderdelen van de berekening lieten banken in hun eigen voordeel uitvallen waardoor de boete hoger uitviel.

Spaarhypotheek

Een van de belangrijkste wijzigingen heeft betrekking op spaarhypotheken. Bij die hypotheekvorm bouw je gedurende de looptijd waarde op door maandelijks premie in te leggen. Als je gaat oversluiten, houden banken geen rekening met die opgebouwde waarde, terwijl ze die volgens de AFM van de hoofdsom van je hypotheek zouden moeten aftrekken. Omdat ze dat niet doen, betaal je volgens de AFM de boete over een te hoge hoofdsom en kan deze volgens Ikbenfrits.nl duizenden euro's hoger uitvallen.

Wat nu?

De AFM ziet er sinds 14 juli vorig jaar op toe dat banken niet te hoge oversluitboetes rekenen. Dit betekent dat voor alle mensen die sinds die datum zijn overgesloten, de vergoeding opnieuw berekend moet worden. Hebben zij teveel betaald, dan moet de bank dit terugbetalen. Verschillende banken hebben al aangegeven dat het nog een tijdje kan duren voordat klanten die teveel betaalden hun geld terugkrijgen. Wil je weten waar jij aan toe bent, met jouw bank? Radar zette de actieplannen van vijf grote hypotheekaanbieders voor je op een rijtje. Je kunt ook de volledige reacties van De Volksbank (waar alle hypotheken van SNS / BLG Wonen en RegioBank onder vallen), ING, ABN AMRO, Rabobank en ASR, en van de Nederlandse Vereniging van Banken lezen.

Voor mensen die voor 14 juli 2016 zijn overgesloten, gaat die vlieger niet op. Omdat de AFM toen nog geen toezichthoudende rol had, golden er andere regels en mochten banken dus meer in rekening brengen. Ikbenfrits.nl is het daar niet mee eens en stapt als Oversluitclaim naar de rechter. Meer informatie hierover vind je op de website oversluitclaim.nl.

Heb jij je hypotheek overgesloten en wil je weten wat je moet doen? Wij helpen je hier een handje, aan de hand van deze 5 vragen over het oversluiten van je hypotheek.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant