Bij welke webwinkel bestel je het beste fotoboek?

De zomer staat voor de deur en de vakanties zijn geboekt. Dat worden vele leuke vakantiefoto’s! Voor iedereen die de kiekjes op een duurzame manier wil bewaren, voert Radar een kritische test uit met fotoboeken van bekende online fotoservices. Een panel van drie deskundigen uit het vakgebied beoordelen de fotoboeken, met een verrassend resultaat.

De fotoboeken worden besteld bij populaire online fotoservices; Albelli, Blokker, Fotofabriek.nl, Henzo en Kruidvat. De gemiddelde prijs van deze boeken ligt rond de 30 euro. De boeken worden beoordeeld door fotografe Anaïs Lopez, uitgever Wieneke 't Hoen en drukker Imre de Groot van drukkerij van den Berg uit Maarn.

In deze test letten we vooral op de kwaliteit van het drukwerk en het boekwerk. De software laten we in de beoordeling buiten beschouwing.

We testen verschillende onderdelen van het fotoboek. Hoe is het boek gebonden? En is het boek duurzaam? Ook letten we op de boekband, oftewel de kaft van het fotoboek. Daarnaast beoordelen we de afdrukkwaliteit; scherpte, kleurtonen, contrasten en de papiersoort. Als laatste vergelijken we de prijs-kwaliteitverhouding van de fotoboeken.

De uitslag

Op nummer één eindigt het fotoboek van Fotofabriek.nl (€ 28,94). Dit boek scoort hoog op kwaliteit van de boekband. De experts vinden vooral het kapitaalbandje een leuk detail van dit boek. Een kapitaalbandje is een stuk weefsel dat aan de boven- en onderkant van het gebonden boek is bevestigd. Het is een duurzaam boek, volgens de experts. Ook bevat dit boek goed weergegeven afdrukken. Vooral de prijs-kwaliteitverhouding gaf bij dit boek de doorslag voor de eerste plaats.

Een gedeelde tweede plaats is voor Kruidvat (€ 31,24) en Albelli (€ 32,90). Een minpuntje van Albelli is het schutblad (de eerste, lege pagina van een boek) dat loslaat en inscheurt. Bij het boek van Kruidvat vinden de experts het gelige schutblad goedkoop ogen. De experts vinden dit verder zeker geen slechte boeken en beoordelen beide boeken als prima.

Op de vierde plaats komt Blokker (€ 32,19). Het fotoboek van Blokker valt tegen in scherpte van de afgedrukte foto’s. Ook het boekwerk lijkt niet helemaal stevig te zijn.

Op de laatste plaats eindigt Henzo (€ 33,96). Het boek ligt mooi open door de 'flatbookmethode', maar schiet tekort met de papiersoort van het fotoboek. Door de matte laag over het papier worden de foto’s dof en lijken ze onscherp.

Uit een vergelijking van de prijzen blijkt dat het duurste boek niet per se het beste boek is.

De uitslag en alle prijzen van de fotoboeken op een rij:

Rang

Naam

Prijs

1

Fotofabriek

€ 28,94

2

Kruidvat

€ 31,24

Albelli

€ 32,90

4

Blokker

€ 32,19

5

Henzo

€ 33,96

Tips voor een mooi album

Bij het maken van een fotoboek gaf het deskundig panel enkele tips voor een goed geslaagd fotoalbum. Zo moet je bij het bepalen welke afbeeldingen je in het fotoboek plaatst, goed op de kwaliteit van de foto letten. De afbeelding moet voldoende resolutie hebben, om mooi afgedrukt te kunnen worden. Foto’s van de telefoon hebben vaak een kleinere resolutie, waardoor ze sneller onscherp worden afgebeeld. De software van alle geteste fotoboeken geven een melding als de foto niet geschikt lijkt om af te drukken. Een gevarendriehoek met een uitroepteken in de foto geeft dan aan dat je de foto beter kleiner kunt maken, of niet moet plaatsen. Daarnaast moet je er altijd rekening mee houden dat de foto er anders uit zal zien dan op het beeldscherm.

Aanbieders

Veel fotoboeken komen van dezelfde leverancier. Zo komen fotoboeken van onder meer Albert Heijn en Mediamarkt van dezelfde fotoboekleverancier als die van Kruidvat: Cewe. Het assortiment kan per keten wel verschillend zijn. Hema werkt met verschillende leveranciers. Zo werkt de keten onder meer samen met de drukker van Albelli. Ook bij Henzo verschilt het per product en categorie waar het gedrukt wordt. Wel heeft Henzo een eigen klantenservice en eigen software. Fotoboeken van Blokker zijn afkomstig van MyPhotoFun. En die van Fotofabriek.nl, de winnaar van onze test, komen uit eigen huis; het bedrijf drukt de boeken zelf af.

Bekijk de gehele test in de uitzending bovenaan deze pagina.

Meer over:

Forumreacties (4)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
  • R
    • Radar
    • Site Admin
    • 08-05-2015 11:13
    De zomer staat voor de deur en de vakanties zijn geboekt, dus dat betekent veel leuke vakantiefoto’s!

    Voor iedereen die zijn vakantiekiekjes op een duurzame manier wil bewaren hebben wij alvast de fotoboekenservice van bekende onlinediensten getest. Drie deskundigen uit het vakgebied beoordelen de fotoboeken.

    Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/11-05-2015/bij-welke-webwinkel-bestel-je-het-beste-fotoboek/

    Maandag 11 mei in Radar, 20:30 uur op NPO 1

    Heb jij weleens online een fotoboek besteld?
  • M
    • moederslink
    • 08-05-2015 14:39
    Nooit gedaan ; mijn foto.s gaan va mijn tablet of camera rechtstreeks nd fotograaf. Ik vind het nl plezierig om fysieke foto.s in mn handen te hebben en plak ze daarna braaf zelf in en maak er op zo.n manier hele plakboeken van , met teksten, (hobby van me)
  • M
    • Moneyman
    • 08-05-2015 18:50
    Ik heb ervaring met heel wat fotoboeken (Hema, Kruidvat, Albelli enz), maar er springt er voor mij maar één bovenuit: Profotonet.nl. Prima boeken, duidelijk beter dan de hiervoor genoemde merken, en niet eens heel duur.
Alle reacties (4)

Ook interessant