Bloeddrukverlagers

In Nederland slikken zo’n 4 miljoen mensen bloeddrukverlagers. Deze medicijnen worden preventief ingezet om het risico op hart en vaatziekten in de toekomst te verkleinen. De kosten hiervoor bedragen 390 miljoen euro. Een behoorlijk bedrag. Maar werken ze ook voor iedereen of wordt er te makkelijk voorgeschreven?

Let op. Als je een bloeddrukverlager slikt: Overleg altijd met je arts als je wilt stoppen met het slikken van bloeddrukverlagers.

We kennen vier groepen bloeddrukverlagers. De RAS-remmer: met daaronder de ACE-remmers en angiotencine  II blokkers. Daarnaast zijn er calciumblokkerende middelen, plastabletten en de bètablokkers.  

Al deze middelen zorgen ervoor dat de bloeddruk omlaag gaat. Een te hoge bloeddruk kan één van de oorzaken zijn die er voor zorgt dat je op latere leeftijd een hart- of vaatziekte ontwikkelt. Niet alleen hoge bloeddruk speelt daarbij een rol, maar ook andere risicofactoren. Deze risicofactoren zijn: leeftijd, roken, erfelijke aanleg in de familie, overgewicht en een te hoog cholesterol. 

Richtlijn

Er is een richtlijn die artsen moeten volgen bij het voorschrijven van bloeddrukverlagers. Dit wordt ook wel de richtlijn cardiovasculair risicomanagement genoemd. De Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) is medeoprichter hiervan. Jako Burgers van de NHG zegt hier het volgende over: ‘de kern van de richtlijn is dat we geen mensen willen behandelen met medicijnen, die alleen maar een verhoogde bloeddruk. Het gaat om het hele plaatje. Het totale risico op hart en vaatziekte. Dat wordt met de richtlijn in kaart gebracht’. 

Op deze manier kunnen artsen onderscheid maken tussen mensen met een verhoogd risico of mensen die al een hart en vaatziekte gehad hebben en mensen met een laag risico, of een verlaagd risico. 

Hoog en laag risico 

Er wordt dus een verdeling gemaakt in twee groepen: mensen met een hoog risico en met een laag risico. Een hoog risico heb je als je al eerder getroffen bent door een hart of vaatziekte, diabetes type 2 of reumatoïde artritis hebt. Je belandt ook in deze groep als je door je leefstijl een risico groter dan 20 procent hebt en een bloeddruk boven de 140 mmHg. We hebben het hier over de bovendruk. Heb je dit niet, dan val je automatisch in de laag risicogroep.

Numbers Needed to Treat 

Bloeddrukverlagers zijn volgens professor Frank Visseren zonder twijfel effectief voor de mensen met een hoog risico op hart en vaatziekten. De groep die nu medicijnen moet slikken om één hartaanval te voorkomen is volgens professor Visseren echter te groot. 

Professor Visseren doet samen met de Amerikaanse universiteit Harvard onderzoek om het zogenaamde Numbers Needed to Treat naar beneden te halen. In de groep mensen met een hoog risico moet je 5 jaar lang 30 mensen behandelen om één hartaanval of beroerte te voorkomen. Bij de laag risicogroep moeten 5 jaar lang 120 mensen behandeld worden om bij één iemand een hartaanval of beroerte te voorkomen. Het is dus een middel dat preventief ingezet wordt op (nu) gezonde mensen met een laag risico, om in de toekomst een eventueel hart of vaatprobleem te voorkomen.

Ook ons testpanel blijkt dat bloeddrukverlagers gemakkelijk worden voorgeschreven. Lees hier de uitslagen van de enquête. 

Forumreacties (57)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 07-12-2012 13:11
  Vier miljoen Nederlanders slikken medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Deze pillen worden ingezet om eventuele hart- of vaatziekten in de toekomst te voorkomen, preventief dus. Het kan dan ook zijn dat je dergelijke pillen voor niks slikt, maar wel wordt opgezadeld met alle bijwerkingen en kosten. Uit onderzoek onder 26.000 Testpanelleden blijkt dat er vaak te snel wordt voorgeschreven. Zo krijgt de helft van de medicijngebruikers niet het advies om zijn leefstijl aan te passen, terwijl dit wel zou moeten volgens de richtlijn voor artsen.

  Maandag 10 december in Radar, om 20.30 bij de TROS op Nederland 1
 • R
  • rozemarijntje
  • 07-12-2012 13:18
  mijn man leeft heel gezond en door een keuringsarts werd er bij toeval ondekt dat hij een tikkende tijdbom was met bloeddruk die was zo hoog,dat ze zich alle 3 dood schrokken..

  bloeddruk pillen gehad,werkte niet,verhoogd,nog niet helemaal,pil erbij en nu is hij stabiel!!
  als hij dit niet had gehad,had hij nu of er niet meer geweest of in een wagentje kweilend gezeten misschien?

  hij heeft dan ook totaal geen bijwerkingen...
 • S
  • sjohie
  • 07-12-2012 14:01
  Tsja, een tennisvriend van mijn vader vond dat hij wel kon stoppen met zijn preventieve bloeddrukmedicatie. Toeval of niet, nog geen maand later vonden ze hem in een plantsoen, gestorven aan een hartinfart tijdens het uitlaten van de hond. En dat soort mensen kunnen deze enquete ook niet meer invullen.. 😉
Alle reacties (57)

Ook interessant