Buitenlands rijbewijs verlopen, maar CBR is dicht | Radar Checkt

Voor Metin Akbulut en zijn partner Joanna zijn het onzekere tijden. De periode waarmee Metin met zijn Turkse rijbewijs mag rijden, loopt af. Door de coronacrisis kan hij niet binnen de gestelde zes maanden een Nederlands rijbewijs halen.

Metin zou eigenlijk al eerder beginnen met het halen van zijn Nederlandse rijbewijs, maar hij is in januari heel erg ziek geweest. Hij had een infectie aan zijn longen na een keelontsteking waardoor hij anderhalve maand in het ziekenhuis heeft gelegen.

Onregelmatige werktijden

Metin heeft zijn rijbewijs echt nodig in verband met onregelmatige werktijden. Nu vreest hij zijn baan te verliezen. De RDW kan geen uitstel geven en verwijst naar het CBR. CBR is door de coronacrisis dicht en verwijst weer terug naar de RDW. Metin zou al heel erg geholpen zijn als de RDW hem een half jaar verlenging geeft om met zijn Turkse rijbewijs te mogen rijden.

Coulanceregeling

Fons gaat naar de RDW om te kijken of zij iets voor Metin kunnen doen. Maar helaas, de RDW zegt niet bevoegd te zijn en verwijst Fons door naar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.  Ook het ministerie is natuurlijk bezig met de coronamaatregelen. Toevallig heeft minister Van Nieuwenhuizen afgelopen vrijdag een coulanceregeling afgesproken met verschillende partijen waaronder het Verbond van Verzekeraars.

Hierdoor is het mogelijk voor iedereen met een verlopen rijbewijs om uitstel te krijgen van het verlengen. Door de bijzondere corona maatregelen mogen mensen tot 1 juni met een verlopen rijbewijs rijden zonder dat ze daarbij in de problemen komen met justitie of een verzekeraar.

Turks paspoort

Helaas geldt deze regeling alleen voor mensen met een rijbewijs dat geldig is binnen de EU. Metin heeft een Turks paspoort. Voor hem geldt deze regeling dus vooralsnog niet. Het ministerie is nu in overleg met de verschillende partijen om te kijken wat ze op korte termijn kunnen doen voor mensen zoals Metin die door de corona maatregelen in de problemen komen. Wordt vervolgd. 

Meer over:

Forumreacties (2)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 20-04-2020 15:36
  Het Turkse rijbewijs van Metin is verlopen, maar hij heeft zijn rijbewijs echt nodig in verband met onregelmatige werktijden. Nu vreest hij zijn baan te verliezen. De RDW kan geen uitstel geven en verwijst door naar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Mensen met een rijbewijs binnen de EU kunnen dankzij versoepelde regels met hun verlopen rijbewijs probleemloos doorrijden. Voor Turkse rijbewijzen geldt dit (nog) niet. Het ministerie is nu in overleg met de verschillende partijen om te kijken wat ze op korte termijn kunnen doen voor mensen zoals Metin.

  Bekijk het fragment hier
 • S
  • sjohie
  • 23-04-2020 13:15
  Misschien moet de topictitel zijn "Regels voor verlengen niet-EU rijbewijs in coronatijd"?
Alle reacties (2)

Ook interessant