Gluren bij de buren met IP-camera’s

Via een website die voor iedereen toegankelijk is, kun je de beelden van honderden beveiligingscamera's bekijken. Daardoor kun je soms letterlijk in de huiskamer of babyslaapkamer van de buren gluren.

Radar laat zien welke beelden er online staan en geeft natuurlijk tips over hoe je kunt voorkomen dat jouw huiskamer wereldwijd live te bekijken is.

Klik hier voor tips voor het beveiligen van jouw camera.

Honderden Nederlandse beveiligingscamera's zijn online door iedereen te bekijken. En het is niet alleen mogelijk om bij bedrijven en particulieren te gluren, veel camera's zijn ook op afstand te bedienen.

Het gaat dan om zogenaamde IP-camera's die bedrijven en particulieren ophangen. Het zijn dus eigenlijk privé-camera's die verbonden zijn met internet. Omdat deze camera's niet voldoende zijn beveiligd, kan iedereen de beelden zien.

Rusland

De website www.insecam.org, gehost vanuit Rusland, verzamelt alle beelden van deze openstaande camera’s en bundelt deze. Waarom deze website dit precies doet is onduidelijk, maar via de site zijn de opnames van duizenden camera's wereldwijd te volgen.

Een paradijs voor gluurders, maar voor de mensen die zo'n camera ophangen is dit vaak niet de bedoeling.

Live vanuit de slaapkamer

Voor sommige mensen is het geen probleem dat hun camera online voor iedereen te bekijken is. Zo kwamen wij bij een bakker die we al ruim een week in de gaten hielden via de website. Hier waren het personeel en de klanten nauwelijks geschokt.

Er staan echter ook veel beelden online waarvan wij ons afvragen of het wel de bedoeling is. Zo zijn er kinderkamers, woonkamers en slaapkamers te zien. Ook  bedrijven en scholen en crèches zijn te volgen. Daarnaast hebben veel mensen een camera bij hun voor- of achterdeur, parkeerplaats, tuin of oprit.

Wachtwoord

Het voorkomen van ongewenste gluurders is vrij gemakkelijk. Bij het installeren van de camera moet er een persoonlijk wachtwoord worden ingevuld. Als dat is gebeurd, kan de software van de website de camera niet meer vinden. Lees hier de volledige lijst met anti-gluur-tips.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant