toggle menu

Grote prijsverschillen autospiegels

Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken waarbij je een product van goede kwaliteit voor weinig geld kunt kopen. Zo blijkt het autospiegelglas van een Opel Astra H. bij een Opel dealer tot zeven keer duurder dan een vergelijkbaar product van een webwinkel of een onafhankelijke zelfstandige garage. Een nieuw glas kost bij de Opel dealer 107,45 euro. Wij nemen de proef op de som om te kijken hoeveel goedkoper dat kan.

Radar leende een Opel Astra H Hatchback uit 2006 en maakte de autospiegel kapot. Bij vijf garages (gevestigd in Haarlem, Hillegom, Hoofddorp en Heemstede) deden we navraag over de kosten en opties van een nieuw spiegelglas. We vroegen bij de verschillende vestigingen om een autospiegel die elektrisch verstelbaar, verwarmd en asferisch (dode hoek) is.

Opties

Twee van de vijf garages zijn Opel dealers en houden zich aan de dealerprijs. Voor 107,45 euro kan de spiegel worden vervangen. åEén van deze dealers, gevestigd in Hoofddorp, geeft aan wel een alternatief te kunnen bestellen, maar deze kost dan alsnog tussen de 60 en 80 euro. Dit zou volgens ons nog goedkoper moeten kunnen.

Navraag bij Profile Tyrecenter in Heemstede levert weinig op. De werknemer die ons helpt, zegt geen alternatief te kunnen bieden, omdat die er niet is. Voor een passende spiegel moeten we toch echt naar de Opel dealer. 

Een bezoekje aan de Kwik-Fit in Hillegom levert daarentegen meer op. Voor 35 euro hebben we een verwarmde, elektrische, asferische spiegel met de juiste pasvorm. Een zelfstandige garage in het centrum van Haarlem kan een vergelijkbaar product zelfs voor 15 euro plaatsen. Op internet vinden we dezelfde autospiegel voor slechts 14 euro, inclusief verzendkosten.

Verschil

De belangrijkste reden dat Opel dealers alleen de dure varianten aanbieden, is, volgens Paul de Waal van BOVAG, dat ze de goedkope niet mogen verkopen. ‘Contractueel mag dat niet’, aldus De Waal. Dealers mogen alleen merkonderdelen of onderdelen van ‘matching quality’ aanbieden. Dat laatste is een alternatief, waarbij de leverancier zelf aangeeft dat het van dezelfde of vergelijkbare kwaliteit is als het merkonderdeel. 

Uit onderzoek van Radar blijkt echter dat General Motors, waar Opel onderdeel van is, de spiegels vermoedelijk van dezelfde leveranciers afneemt als waar alternatieven van afkomstig zijn. Het enige duidelijk zichtbare verschil is dat General Motors een klein symbool laten plaatsen met de letters GM.

Garantie ‘alternatieve’ autospiegels

Vroeger mochten fabrikanten besluiten garanties te laten verlopen bij het plaatsen van een niet-merkonderdeel. Inmiddels kan dit niet meer. Paul de Waal: ‘De garantie vervalt pas wanneer het aantoonbaar is dat een onderdeel kapot is gegaan door een ‘alternatief’ onderdeel.’ Hier is met name sprake van bij cruciale auto-onderdelen. Bij een spiegel is deze kans zo miniem, dat het geen gevolgen zal hebben voor de garantie.

Ook interessant