toggle menu

Medicijnen niet leverbaar door quotum: hoe zit dat?

Benjamin (17) heeft epilepsie en is afhankelijk van het medicijn Vimpat. Zonder die medicatie krijgt hij heftige aanvallen. Als zijn moeder het middel voor hem wil ophalen bij de apotheek, krijgt zij te horen dat het niet leverbaar is, vanwege een quotum bij de fabrikant. 

Het is erg belangrijk dat Benjamin Vimpat gebruikt. Doet hij dat niet, dan zijn zijn aanvallen zo heftig, dat zijn ouders meteen het noodnummer moeten bellen. Als hij Vimpat wel inneemt, via een sonde, kunnen zijn ouders hem uit zo'n aanval halen. Volgens zijn moeder kan Benjamin kan met behulp van zijn medicijnen een mooi en gelukkig leven leiden, al weet zijn familie dat hij niet oud zal worden.

Belangrijk middel niet meer leverbaar?

'Hoe kan het dan dat zo'n belangrijk middel plots niet meer leverbaar is?' vraagt zijn moeder zich af. Dat zit zo: de fabrikant van een medicijn kijkt naar het marktaandeel in een land en levert zo elke maand een bepaald aantal medicijnen aan de groothandels in dat land, waar de apotheker vervolgens het middel inkoopt. Als de medicatie voor die maand op is, dan kan de groothandel niet leveren aan de apotheek en dan kan het gebeuren dat jouw medicijn niet verkrijgbaar is.

'Handel voorkomen'

Apothekers laten aan Radar weten dat fabrikanten een quotum stellen zodat groothandels niet met een enorme hoeveelheid medicijnen kunnen gaan handelen. De Vereniging Innovatieve Medicijnen, waar fabrikanten van medicijnen bij aangesloten zijn, zegt dat er inderdaad sprake is van een verdeling. Een fabrikant moet meerdere maanden van tevoren weten wat er in Nederland nodig is.

Parallelexport

Op het moment dat een apotheek een tekort heeft, kan de apotheker bij andere apotheken en groothandels navragen of het er nog is. De fabrikant kan deze verhoogde vraag pas aanpassen na een paar maanden. Er kan ook sprake zijn van het fenomeen parallelexport: dan worden medicijnen naar een ander land geëxporteerd. Dat komt omdat de medicijnprijzen in Nederland vergeleken met andere Europese landen vrij laag is. De VIM weet niet of er in dit geval van het leveringsprobleem met Vimpat sprake is van parallelexport.

'Politiek moet in beweging komen'

Carin Uyl-De Groot, hoogleraar Evaluatie Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, vindt het vreemd dat fabrikanten een verdeelsleutel hanteren voor het distribueren van medicijnen. Uyl-De Groot vindt dat de politiek in beweging moet komen om meer inzicht te krijgen in de parallelimport- en export.

Lees de reactie van UCB Pharma B.V.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant