toggle menu

Meesterlijk Brood is onduidelijk over ingrediënten volkorenmeel | Radar checkt

Aafke uit Den Haag bakt graag broden en kocht het meelproduct Meesterlijk Brood 100 procent Volkoren van de Albert Heijn. Nadat Aafke op de verpakking zag staan dat er geen volkorenmeel in het meelproduct zat, belde zij Radar op. Want hoe kan je een meelproduct volkoren noemen als er geen volkorentarwemeel in zit? Dit riekt naar misleiding, aldus de kritische Aafke. Fons zoekt het uit.

Onsamenhangend verhaal

Meesterlijk Brood is een samenwerking van Neerlands bekendste bakker Robert van Beckhoven en voedingsmiddelenproducent Royal Smilde. Fons belt de klantenservice op en krijgt een onsamenhangend verhaal over het ontbreken van volkorentarwemeel op de ingrediëntenlijst. Zo zou volkoren geen granen zijn, is enkel bloem geen volkoren en mais juist wel. Radar werd niet wijzer van het telefoongesprek en ging met nog meer vragen naar bakker Fred Tiggelman, de volkorenbakker van Nederland. Volgens Tiggelman mag je een product niet volkoren noemen als er tarwemeel op de ingrediëntenlijst staat. Dit beaamt hoogleraar Voedingsleer van de Vrije Universiteit Martijn Katan; 'Hoe kan een meesterbakker als Robert nou niet de juiste vermelding op de verpakking plaatsen?',  aldus Katan. 

Lees ook: Bakmix: lekker makkelijk maar waar betaal je eigenlijk voor?

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit bevestigt dat er ‘volkorentarwemeel’ op de verpakking moet staan wil het product voldoen aan de eisen van de beschermde term ‘volkoren’. Tarwemeel is een verzamelwoord, dus zou ook alleen bloem kunnen bevatten. Terwijl volkoren de gehele korrel moet zijn, met zemelen en kiemen en niet enkel de bloem (de zemelen en kiemen zijn uit het meel ontgonnen, dan krijg je bloem).

'We gaan kijken naar de verpakking'

Fons vraagt Robert en zijn vrouw Pirjo de Winkel, die tevens algemeen directeur is van de bakkerij, om een reactie. Volgens de Europese wetgeving voldoen wij aan de regels, aldus De Winkel. 'Om onduidelijkheid voor te zijn, zullen wij kijken naar de verpakking.' Robert staat fier achter zijn vrouw en knikt instemmend. Robert nodigt daarnaast Aafke uit om een keer langs te komen naar de bakkerij.
 

Meer over:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant