Meesterlijk Brood is onduidelijk over ingrediënten volkorenmeel | Radar checkt

Aafke uit Den Haag bakt graag broden en kocht het meelproduct Meesterlijk Brood 100 procent Volkoren van de Albert Heijn. Nadat Aafke op de verpakking zag staan dat er geen volkorenmeel in het meelproduct zat, belde zij Radar op. Want hoe kan je een meelproduct volkoren noemen als er geen volkorentarwemeel in zit? Dit riekt naar misleiding, aldus de kritische Aafke. Fons zoekt het uit.

Onsamenhangend verhaal

Meesterlijk Brood is een samenwerking van Neerlands bekendste bakker Robert van Beckhoven en voedingsmiddelenproducent Royal Smilde. Fons belt de klantenservice op en krijgt een onsamenhangend verhaal over het ontbreken van volkorentarwemeel op de ingrediëntenlijst. Zo zou volkoren geen granen zijn, is enkel bloem geen volkoren en mais juist wel. Radar werd niet wijzer van het telefoongesprek en ging met nog meer vragen naar bakker Fred Tiggelman, de volkorenbakker van Nederland. Volgens Tiggelman mag je een product niet volkoren noemen als er tarwemeel op de ingrediëntenlijst staat. Dit beaamt hoogleraar Voedingsleer van de Vrije Universiteit Martijn Katan; 'Hoe kan een meesterbakker als Robert nou niet de juiste vermelding op de verpakking plaatsen?',  aldus Katan. 

Lees ook: Bakmix: lekker makkelijk maar waar betaal je eigenlijk voor?

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit bevestigt dat er ‘volkorentarwemeel’ op de verpakking moet staan wil het product voldoen aan de eisen van de beschermde term ‘volkoren’. Tarwemeel is een verzamelwoord, dus zou ook alleen bloem kunnen bevatten. Terwijl volkoren de gehele korrel moet zijn, met zemelen en kiemen en niet enkel de bloem (de zemelen en kiemen zijn uit het meel ontgonnen, dan krijg je bloem).

'We gaan kijken naar de verpakking'

Fons vraagt Robert en zijn vrouw Pirjo de Winkel, die tevens algemeen directeur is van de bakkerij, om een reactie. Volgens de Europese wetgeving voldoen wij aan de regels, aldus De Winkel. 'Om onduidelijkheid voor te zijn, zullen wij kijken naar de verpakking.' Robert staat fier achter zijn vrouw en knikt instemmend. Robert nodigt daarnaast Aafke uit om een keer langs te komen naar de bakkerij.
 

Meer over:

Forumreacties (36)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 09-09-2019 12:57
  Aafke uit Den Haag staat graag in de keuken en bakt van alles. Ze wil een volkorenbrood bakken en koopt een pak volkorenbroodmix. 100% volkoren want gezond brood vindt ze belangrijk. Tot haar verbazing zit er alleen tarwemeel in de broodmix en geen volkorenmeel. Hoe kan dit? Je ziet het vanavond in Radar.

  Bekijk het fragment van maandag 9 september 2019 terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/meesterlijk-brood-is-onduidelijk-over-ingredienten-volkorenmeel-radar-checkt/
 • T
  • tttlocke
  • 09-09-2019 13:05
  Volkoren is toch geen graansoort?
  Tarwe is dat wel. Het ene sluit het andere niet uit.
  Tarwemeel kan gewoon volkorenmeel zijn.
  Tarwemeel waarbij de gehele tarwekorrel wordt gebruikt is volgens mij gewoon volkorenmeel (van de graansoort 'tarwe').
 • B
  • Bob Schurkjens
  • 09-09-2019 13:11
  Er wordt met brood genoeg gerommeld. Zo hebben marketingmensen eens bedacht om kleurstof toe te voegen aan de broodmix in de vorm van geroosterde mout. Het brood krijgt dan een donkerbruine kleur. En dat ligt vandaag de dag bij Albert Heijn etc.

  Consumenten associëren deze donkere kleur met "gezond" en daarom verkoopt het goed.
Alle reacties (36)

Ook interessant