Niet alle zzp'ers worden te hulp geschoten

Sinds het begin van de coronacrisis heeft de overheid razendsnel steunmaatregelen opgetuigd voor bedrijven en ondernemers met of zonder personeel. Radar ontving de afgelopen weken veel mails van zelfstandigen zonder personeel die erachter kwamen dat ze om uiteenlopende redenen geen aanspraak kunnen maken op deze regelingen.

Er zijn twee belangrijke regelingen voor de ZZP’ers:

De TOZO

Deze uitkering is aan te vragen bij de gemeente en eenmaal toegewezen krijg je een toelage die het inkomen aanvult tot het sociaal minimum. De uitkering, die maximaal drie maanden duurt, hoeft niet te worden terugbetaald. Er zijn in elk geval twee redenen waarom je uitgezonderd kan worden van deze maatregel:

 1. Je bent al gepensioneerd
 2. Je werkt in normale tijden minder dan 1225 uur per jaar in je bedrijf.

Dit is een flinke tegenvaller voor de gepensioneerde heren Luc Beckman en Hans Bos. Zij hebben allebei een goedlopend bedrijf en een AOW. Doordat zij een bedrijf hebben liggen hun maandelijkse lasten hoog maar hun bedrijfsinkomsten zijn sinds de crisis tot nihil gereduceerd. Recht op de TOZO hebben ze door AOW-gerechtigde leeftijd echter niet.

50PLUS reageert

De TOGS

De TOGS is een eenmalige gift van 4000 euro. Een eis ervan is dat je bedrijfsactiviteiten plaatsvinden op een ander adres dan je huisadres. Verder moet je beroep voorkomen op de lijst met SBI-codes van de Kamer van Koophandel.

Els Geldof is pedicure en werkt zo'n twintig uur per week vanuit huis. Hierdoor valt ze buiten beide regelingen. Haar weduwenuitkering is voldoende voor de vaste lasten maar geld om van te leven ontbreekt. Brancheorganisatie ProVoet maakt zich hard voor pedicures die veelal in dezelfde situatie zitten.

Daarnaast melden zich meerdere mensen bij Radar die in het verleden een KVK-code hebben gekregen die nu niet meer passend is bij de huidige werkzaamheden of die totaal geen bedrijfsinkomsten meer hebben door de crisis, maar niet op de beroepenlijst staan.

Vragen in de studio

Wordt deze regeling nog verder uitgewerkt of aangepast? En hoe zit het voor de Nederlandse zelfstandigen die in Nederland bedrijfvoeren, maar net over de grens wonen in België of Duitsland. Ook zij zijn uitgesloten van de TOZO.

Maarten Post voorzitter van ZZP Nederland zit aan tafel in de studio en gaat in op alle knelpunten van deze regelingen. Ook roepen zij op alleen van de regelingen gebruik te maken als je het echt nodig hebt. Meer informatie vind je op de website van ZZP Nederland. Ook ondernemersorganisatie PZO heeft oog voor ondernemers die buiten de boot vallen.

Meer over:

Forumreacties (43)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 06-04-2020 14:55
  Veel mensen, waaronder zzp'ers, kunnen door de coronacrisis hun werk niet meer uitvoeren. Dit heeft grote gevolgen en de overheid heeft wel een aantal maatregelen getroffen, maar veel zelfstandigen blijken nog steeds buiten de boot te vallen. Wat moet er gebeuren?

  Vanavond in Radar, 20:30 uur op NPO 1.

  Meer over dit onderwerp: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/niet-alle-zzpers-worden-te-hulp-geschoten/
 • L
  • lidam
  • 06-04-2020 19:16
  Heel fijn voor al die ondernemers die geholpen worden.Huiseigenaren worden geholpen met hun hypotheek ed, naar hoe worden huurders geholpen? Mijn man is vrachtwagenchauffeur en heeft 3 weken thuis moeten zitten. Hierdoor heeft hij ruim 1000 euro minder loon ontvangen. Wij hebben een appartement in de vrije sector en betalen 1200 euro per maand huur/incl servicekosten. Mijn man werkt nu weliswaar weer, maar ook in de transportsector is er minder werk en de baas heeft aangegeven dat iedereen minder zal werken.(Dus geen overuren meer) en juist die overuren zorgen voor een beetje normaal loon. Ik zou wel willen weten waar wij geholpen zouden kunnen worden.
 • D
  • Dineke Bast
  • 06-04-2020 19:16
  Ik ben zzp'er en heb mijn praktijk in zuidoost Drenthe. Ik woon net over de grens in Duitsland. Ik betaal mijn belasting in Nederland, maar nu ik mijn omzet heb zien dalen met 100% (!) omdat ik een contactberoep heb en geen 1,5 meter afstand kan houden van mijn cliënten, kan ik nergens aankloppen. Dit is natuurlijk belachelijk. Mijn kvk-adres is in Nederland, AL mijn werk is in Nederland, AL mijn belastinggeld gaat naar Nederland, alleen mijn bed staat over de grens.
  Ik hoor net op tv dat jullie hier vragen over stellen aan een meneer (zijn naam heb ik niet gehoord). Dank jullie wel hiervoor.
  Het is toch van de zotte dat wij ons maar moeten redden? Waarvoor betalen we dan eigenlijk verplicht belasting in Nederland...
Alle reacties (43)

Ook interessant