toggle menu

Pensioengeld verdwenen

Je werkt sinds 1978 voor dezelfde werkgever en betaalt jaren trouw pensioenpremie. Nog even en je kunt met pensioen. En dan kom je erachter dat je opgebouwde pensioen verdwenen is, als sneeuw voor de zon, foetsie. Een bedrag tussen de 100.000 en 150.000 euro. Je werkgever, het oude pensioenfonds en het nieuwe pensioenfonds weten niet waar het geld gebleven is. Je bent inmiddels meer dan 10.000 euro kwijt aan advocaatkosten, maar je bent geen steek verder. Wie is uiteindelijk verantwoordelijk?

Wat ging er mis?

Els Groothand gaat op 16 oktober 1978 aan de slag als administratief medewerker bij het Rijksinkoopbureau. Vanaf dat moment bouwt ze pensioen op bij het ABP. In 1992 wordt het bedrijf geprivatiseerd tot NIC (Nederlandse Inkoopcentrum). De werkgever switcht in 1990 van pensioenfonds. De opgebouwde pensioenaanspraken tot 1 mei 1990 worden voor alle werknemers overgedragen aan Amev Levensverzekeringen N.V. ten behoeve van Stichting Federatief Pensioenfonds (SFP). AZL doet vervolgens de administratie voor SFP. Haar werkgever NIC zegt per 1 januari 2001 de aansluiting bij SFP op. Alle opgebouwde pensioenaanspraken tot 1 januari 2001 worden overgedragen aan Aegon, dus ook het pensioen van Els Groothand.

Pensioen niet goed overgedragen

Vorig jaar bleek dat het pensioen van Els Groothand niet goed is overgedragen aan Aegon, waardoor ze flink wat pensioen misloopt: een bedrag tussen de 100.000 en 150.000 euro. Ze schakelt de hulp in van Gombert Schlosser, een vrijwilliger van vakbond FNV. Ze is geen lid, maar toch helpt hij haar. Schlosser schrijft een jaar lang alle betrokken partijen aan, maar ze worden van het kastje naar de muur gestuurd. Het ‘verdwenen’ pensioen komt niet boven water.

Belachelijk

Gombert Schlosser zegt: 'Ik vind het belachelijk. Ik vind dat iemand die zijn hele werkzame leven pensioen heeft opgebouwd en dan bijna bij de eindstreep is, dan blijkt er niks te zijn. Terwijl er wel al die jaren premies zijn betaald, keurig netjes door de werkgever keurig netjes door de werknemer.'

Alle alarmbellen afgaan

Uiteindelijk wordt Theo Gommer, een gespecialiseerde pensioenadvocaat ingeschakeld, omdat ze zelf geen steek verder komen. Alle drie de partijen: de werkgever, het oude - en nieuwe pensioenfonds wijzen naar elkaar. Gommer zegt: 'Ik vind op het moment dat duidelijk is dat het geld er had moeten zijn en het is er niet dan moeten toch alle alarmbellen afgaan. Dan moet iedereen z’n werk neerleggen. En dan moet net zolang gegraven worden tot het gevonden is en dat gebeurt nu niet.'

Pensioen uitbetalen

Inmiddels is de rekening van de pensioenadvocaat opgelopen naar 10.000 euro. Els Groothand zoekt contact met Radar. Als Radar zich met de zaak bemoeit, komt het verhaal in een stroomversnelling terecht. Uiteindelijk zet Aegon, het huidige pensioenfonds van Els Groothand, de eerste stap. Ze zeggen toe dat zij onverplicht en uit coulance het opgebouwde pensioen van mevrouw vanaf 1 december 2018 aanstaande zullen gaan uitbetalen. Dit doet Aegon tot dat duidelijk is waar het geld gebleven is en wie uiteindelijk verantwoordelijk is. Lees hier de volledige reactie van Aegon.

Wie betaalt 10.000 euro advocaatkosten?

Binnenkort gaan alle betrokken partijen met elkaar om tafel wie er nu verantwoordelijk is. Inmiddels schuift naast het huidige pensioenfonds Aegon, oud-pensioenuitvoerder AZL, werkgever NIC en advocaat Gommer een vijfde partij aan tafel: pensioenfonds Zorg en Welzijn. Volgens Aegon zou een groep werknemers in 2001 niet zijn overgedragen aan Aegon, maar naar Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Checklist

Het verhaal van Els Groothand is vrij uitzonderlijk, maar er kan bij een overdracht van pensioen altijd iets misgaan. Daarom heeft Gommer & Partner Pensioen Advocaten op verzoek van Radar een checklist gemaakt, zodat je kunt controleren of alle pensioengegevens goed in mijnpensioenoverzicht vermeld staan.

Checklist/aandachtspunten pensioen     

  1. Verzamel alle Uniforme Pensioenoverzichten (UPO) van alle werkgevers waar u gewerkt hebt en pensioen hebt opgebouwd.
  2. Check deze met het overzicht op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Dit is een verzameling van al uw UPO’s. Hier staat ook de AOW vermeld.
  3. Als u bij wisseling van baan uw pensioen hebt overgedragen naar de pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar) van uw nieuwe werkgever, dan is het pensioen van uw oude werkgever opgenomen in het pensioenoverzicht van uw nieuwe werkgever.
  4. Check goed de verschillende ingangsdata van de pensioenen (dat kan 65, 67 of 68 jaar zijn). Wellicht is alles omgezet in pensioen op 68 jaar, dit levert dan een hoger bedrag op dan zoals het was op 65 of 67 jaar.
  5. Hebt u in het buitenland gewoond, dan krijgt u wellicht minder AOW.
  6. Als u bent gescheiden gaat een deel van uw pensioen wellicht naar uw ex-partner.
  7. Als het pensioen is gekort door uw pensioenfonds, kan het lager zijn inmiddels dan het ooit was.
  8. Indien er afwijkingen zijn, bedenk of hier een reden voor kan zijn?
  9. Denkt u hierbij aan een periode waarin u niet of minder hebt gewerkt of zelfstandig bent geweest.

 

Meer over:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant