toggle menu

Rashonden

Hoe weet je zeker dat de rashond die je koopt ook echt gezond is? Dat blijkt lastig te controleren. De stamboom bij een rashond zegt niets over de gezondheid van het dier. Veel rashonden kampen met erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken. Wij tonen hoe doorgeschoten fokbeleid ernstige en schrijnende gezondheidsproblemen voor bijna alle rashonden oplevert.

Echte rashonden hebben een stamboom. Hierin staat wie de ouders zijn van de hond, maar niet hoe gezond deze hond is.  Integendeel, bij rashonden is het fokken op uiterlijke kenmerken zo doorgeschoten dat de honden constant pijn hebben, zichzelf niet meer kunnen voortplanten en veel te vroeg overlijden. Dit komt doordat er decennia lang is gefokt op uiterlijke raskenmerken. Hierbij werd niet gelet op de gezondheid van de hond.

Stichting Dier en Recht komt daarom met de Rashondenwijzer op internet. Deze wijzer voorziet de consument van informatie over de erfelijke afwijkingen van zo'n 80 hondenrassen. Bijna 90% van de honden wordt gekocht via websites als Marktplaats. Marktplaats en Speurders verwijzen hun bezoekers daarom naar de rashondenwijzer en informeren over de risico's die het kopen van een rashond met zich meebrengt.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant