toggle menu

Rechtsbijstandverzekering

Ruim drie miljoen Nederlanders hebben een rechtsbijstandverzekering. Die is bedoeld als bescherming wanneer je te maken krijgt met een juridisch geschil. Maar hoe goed behartigt de verzekeraar jouw belangen?

De juristen die de maatschappij inzet willen wel héél graag schikken. En het is de vraag of het überhaupt wel zin heeft een rechtsbijstandverzekering te hebben.

Rechtsbijstand door de overheid

Veel mensen hebben nameljk helemaal geen baat bij een rechtsbijstandverzekering. Wanneer je onder een bepaalde inkomensgrens zit heb je namelijk recht op financiele bijstand door de overheid. Die grens is 21800 voor alleenstaanden en 36800 voor gedeelde huishoudens.

Je hoeft in dat geval alleen maar een eigen bijdrage tussen de 196 en 823 euro te betalen. De rest van de rechtsbijstand wordt vergoed.

Koste wat kost binnenshuis houden

Als je boven die inkomensgrens zit is het ook goed om te beseffen welke rechtsgebieden afgedekt worden door je verzekering. Krijg je bijvoorbeeld te maken met strafrecht, dan ben je niet verzekerd tegen de kosten die je hiervoor maakt. En ook bij een scheiding moet je dan gewoon zelf bijbetalen. Mediation vergoed door je rechtsbijstandverzekering? Ho maar!

En als je dan je rechtsbijstandverzekering moet aanspreken, is het nog niet zeker of je daarmee echt geholpen bent. Veel verzekeraars proberen de zaken namelijk koste wat kost binnenshuis te houden, in behandeling bij de eigen jurist. Dit terwijl je als klant recht hebt op een zelfgekozen advocaat die door je verzekeraar uitbetaald wordt.

De klant op de elfde plek

Radar krijgt veel berichten van consumenten en advocaten die merken dat er alles aan gedaan wordt om het dossier bij de verzekeraar te houden. En als dat lukt, wordt er meestal een snelle oplossing gezocht in de vorm van een schikking. Op zich niets verkeerd, maar het moet niet het uitgangspunt zijn.

Advocaat Arno van Deuzen: 'Het lijkt wel zo te zijn dat een schikking op plek 1 tot en met 10 komt en de klant pas op plek 11. Inhoudelijke dossierbehandeling is onder de maat bij rechtsbijstandverzekeraars, en daarmee ook de kwaliteit.'

Zijn collega Casimir Vink legt uit waarom verzekeraars baat hebben bij een schikking. 'Als een zaak niet uitbesteed wordt aan een externe advocaat hoeft er niet uitbetaald te worden. Het werk wordt dan door de eigen juristen gedaan en als een rechtsgang wordt voorkomen blijft er dus meer geld in kas. Het is simpelweg geen geld uit de verzekeringspot laten ontsnappen en de winst vergroten', aldus Vink.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant