Tips om de kleuren van je was te behouden

Gele vlekken in je witte shirts, zwarte kleding die allang niet meer zwart is, maar vaal is geworden en moet je je was scheiden of niet? Om de kleuren van je was optimaal te bewaren geven we je een aantal tips hoe je dat moet doen.

Wie de was doet weet dat het soms moeilijk is om de kleuren van je kleding zo mooi mogelijk te houden. Door het gebruik van deodorant is witte kleding vatbaar voor gele vlekken en door het vele wassen wordt zwarte kleding snel vaal. Toch zijn er allerlei handige tips en trucs om je kleding mooi te houden.

Zamarra Kok is huishouddeskundige, schrijft columns voor De Telegraaf en maakt al tien jaar de Organizing Agenda. Ook schrijft ze praktische boeken en artikelen over opruimen en schoonmaken.

Waar moet je op letten bij het wassen?

Heel belangrijk bij het wassen is de temperatuur. Tegenwoordig wassen we veelal op lage temperaturen doordat moderne wasmiddelen op die temperatuur heel goed werken. Het is echter ook goed om eens op een hoge temperatuur te wassen, dus zestig graden of hoger, om je wasmachine goed schoon te maken. Daarmee voorkom je volgens Kok dat je wasgoed gaat stinken van de wasluis.

Witte was weer wit?

Kok zegt dat het niet verstandig is om te weinig wasmiddel te gebruiken. 'Het maakt je kleding grauw, dat komt door kalk dat achterblijft op kleding.' Als witte was heel erg vuil is voegt ze actieve zuurstof toe, dat zit onder meer in vlekverwijderaars. 'Daar wordt je kleding witter van.' Baking soda is een product dat je ook zou kunnen toevoegen. Chloor zal ze niet aanraden. 'Dat is te heftig en maakt wit ook wel gelig.'

Er zijn tegenwoordig ook speciale deodorants die gele vlekken op witte t-shirts en witte strepen op zwarte kleding kunnen voorkomen.

Hoe blijft zwarte kleding zwart?

Eigenlijk moet je zwarte kleding zo min mogelijk wassen. Als je het al wast, was het dan binnenstebuiten met speciaal wasmiddel voor zwarte was. 'Je kan het ook in de vriezer leggen, dan gaan de bacteriën dood.'

Werken speciale wasmiddelen?

Tegenwoordig zijn er speciale wasmiddelen voor zwart, bont, wit, fijnwas, wolwas en allerlei soorten textiel. Dat werkt volgens huishouddeskundige Kok wel echt. 'Wasmiddelen zorgen ook voor vormbehoud. Voor witte was heb je actieve zuurstofbleekmiddeltjes. Je moet wasmiddelen niet verwisselen.' Het actieve bestandsdeel is meestal percarbonaat.

Poeder of vloeibaar?

Als je in de supermarkt voor het schap staat zie je misschien door de bomen het bos niet meer, maar de wasmiddelen hebben allemaal een eigen functie. Daarnaast is er ook nog onderscheid tussen waspoeder en vloeibaar wasmiddel. Waspoeder is beter geschikt voor wassen op hogere temperaturen. Vloeibaar daarentegen doet het beter op lagere temperaturen.

Azijn ontkalkt

Veel leden van de Radar WhatsApp noemen azijn als middel dat ze toevoegen aan hun was. Is dat een goede tip? Volgens Zamarra Kok wel. 'Azijn ontkalkt, het is een universeel goedkoop schoonmaakmiddel.' Je hoeft overigens niet bang te zijn voor nare geurtjes, die worden er vanzelf uitgespoeld. Azijn kan je volgens Kok ook gebruiken om gele vlekken uit witte shirts weg te krijgen. 'Laat een shirt een nacht weken in azijn. Als de gele vlekken al heel diep in de stof zijn ingebeten krijg je ze echt niet meer weg. Wonderen bestaan niet.'

Speciaal doekje toevoegen in de was

Zamarra doet zelf regelmatig kleinere wasjes met verschillende kleuren bij elkaar. Ze doet er dan speciale doekjes bij die voorkomen dat kleuren door elkaar heen gaan lopen. Haar ervaringen ermee zijn goed, maar toch adviseert fabrikant Henkel dat je niet alle kleuren met zo'n doekje kan samenvoegen. Radar besteedde vorig jaar al aandacht aan de Colour Catcher-doekjes van K2r.

Meer over:

Ook interessant