Tv-uitzending 05-04-2021

Elektrische auto's van Tesla zijn ongekend populair, maar er zijn ook veel klachten over het bedrijf. Ook in de uitzending: oud-werknemers van Global Marketing Bridge reageren voor de camera op onze eerdere uitzendingen over de energiebemiddelaar. En: vijf barbecues van Kamado getest. Maandag in Radar.

Tesla luistert niet naar klachten van de klant

De elektrische auto's van Tesla zijn enorm populair, maar er zijn ook meldingen van Teslarijders die niet zo positief zijn. Naast problemen met het onderhoud komt nu ook de veiligheid in het geding. In het buitenland (China en VS) zijn er al terugroepacties geweest van Tesla-modellen vanwege problemen met de wielophangingen en afbrekende draagarmen. Ook in Nederland zijn er soortgelijke problemen. 

Tesla geeft buiten de garantieperiode niet thuis en je moet zelf maar opdraaien voor alle kosten. Maar moet een draagarm en achteras niet langer meegaan dan 100.000 kilometer? Zeker omdat het ook om dure auto's gaat. Bij de RDW zijn aantal meldingen binnengekomen na onze oproep, het onderzoek naar deze meldingen loopt op dit moment. Taxibedrijf Bois Groep, die met zo'n zeventig Tesla's op Schiphol rijdt, is het zat en gaat naar de rechter. Is de verkeersveiligheid in het geding? Zou er niet een 'recall', oftewel terugroepactie, moeten komen in Nederland? 

Oud-werknemers Global Marketing Bridge reageren op uitzending | Radar checkt

'Er stond een motor van 20.000 euro op de werkvloer alsof het een vaas met bloemen was, gewoon ter decoratie. En de leidinggevenden liepen rond met stapels cash in hun handen, als je een deal sloot kreeg je gewoon cash op je bureau'. Het is één van de vele verhalen die oud-medewerkers van Global Marketing Bridge (GMB) aan Radar vertelden. GMB is het moederbedrijf van heel veel irritante energiebemiddelaars die mensen dagelijks telefonisch lastigvallen en waar rapper Boef promotie voor doet op zijn Instagram. 

De Radar-inbox stroomde vol na eerdere uitzendingen over Global Marketing Bridge. Van klachten van consumenten tot mensen die in hetzelfde pand als de telecombellers werkten: 'Als ik vraag of ze in de lift een mondkapje willen dragen krijg ik ziektes naar mijn hoofd geslingerd en ze roken en blowen op de werkvloer'. Opvallend genoeg werd Radar ook door heel veel oud-medewerkers benaderd die een slecht geweten hadden gekregen na het werken voor de telecomclub: 'Het energiegebruik van de klant wordt bewust lager gepresenteerd om de tarieven aantrekkelijk te maken'. Of: 'We belden zeven keer op een dag tot de klant helemaal gek werd.' 

Met drie van de oud-medewerkers spraken we uitgebreid voor camera. Over de werksfeer, de werkwijze van deze energiebemiddelaars en het werkethos. De vraag blijft welke energiemaatschappijen in Nederland toch in zee blijven gaan met deze jongens. Fons roept ze nogmaals ter verantwoording.

Kamado barbecuetest

Hij staat al in menig tuin, de Big Green Egg. 'De Big Green Egg is een keramische Kamado barbecue...Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behoudt het eten de voedings- en smaakstoffen', zo staat op de website vermeld. Tegenwoordig stikt het van de budget-kamado's, die als twee druppels water lijken op het groene barbecue-ei. De vraag is natuurlijk of die neppers het net zo goed doen als het origineel. Radar test er vijf, samen met een chefkok, een pitmaster en een barbecuetechneut. Ze bereiden groenten, kip, bavette en zelfs pizza. Kunnen ze tippen aan het echte werk? Maandag de uitslag.

Kijk maandag 5 april naar Radar, om 20.30 naar NPO 1. 
 

Fragmenten