Tv-uitzending 11 oktober 2021

Wat betekent de prijskoppeling tussen gas en energie voor de honderdduizenden mensen die gebruikmaken van duurzame warmtenetten? En weet Giel Beelen dat zijn kruidenmiddel 'Shambala' hetzelfde werkingsmechanisme heeft als antidepressiva? We belichten ook ons eigen onderzoek waaruit blijkt dat langdurig medicijngebruik vaak niet wordt gemonitord, terwijl het wel verslavend of schadelijk kan zijn. Is het niet tijd voor een jaarlijkse medicatie-APK?

Ook een hogere energierekening als je van het gas af bent

Huishoudens die gebruik maken van stadsverwarming, blokverwarming of duurzame collectieve WKO-systemen zien hun energierekening volgend jaar mogelijk met honderden euro’s stijgen. Hoewel deze systemen meestal geen gebruikmaken van gas, is hun warmtetarief hier wel aan gekoppeld.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt ieder jaar de maximumprijs vast voor het leveren van warmte. Dit doen ze omdat consumenten en bedrijven die aangesloten zijn op deze systemen niet kunnen overstappen naar een andere leverancier. Dat heeft te maken met het 'Niet-Meer-Dan-Anders'-principe, ooit bedacht om consumenten te beschermen, zodat ze op het warmtenet niet meer betalen dan wanneer ze gas hadden gehad. Dat lijkt zich nu te keren. Wat betekent de prijskoppeling tussen gas en energie voor de honderdduizenden mensen die gebruik maken van duurzame warmtenetten? Radar legt het uit.

Vind je 'innerlijke guru' met kruidenmiddel van Giel Beelen | Radar Checkt! 

'Toegang tot je innerlijke kracht' en 'verbinding met het al', dat claimt het kruidenmiddel Shambala van radio-dj Giel Beelen. In het flesje zitten de planten Caapi en Bobinsana. Maar welke uitwerking hebben deze planten eigenlijk? Fons spreekt een farmacoloog die stelt dat de ingrediënten MAO-remmers bevatten en Shambala daarmee hetzelfde werkingsmechanisme heeft als antidepressiva. Dat zijn geneesmiddelen waar strenge voorwaarden voor gelden voordat het op de markt komt. Weet Giel Beelen dat? Fons neemt contact met hem op.

Onderzoek Radar: langdurig medicijngebruik wordt vaak niet gemonitord

Uit een enquête van Radar onder ruim 30.000 mensen blijkt dat 39 procent van de respondenten die medicatie op herhaalrecept gebruiken, tussentijds niets meer van de arts of apotheker hoort. Er wordt dus niet besproken of een middel nog wel nodig is, of er alternatieven zijn en ook niet of langdurig gebruik misschien schadelijk kan zijn. En dat terwijl je metabolisme gedurende je leven verandert en sommige medicijnen maar kort werken of verslavend kunnen zijn. Hoe kwalijk is dit? Is het niet tijd voor een jaarlijkse medicatie-APK? Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en apothekersvereniging KNMP reageren in de studio.

Fragmenten