Tv-uitzending 21-01-2019

Je pakt voor een klein projectje een foto van het internet. Enige tijd later krijg je een forse schadeclaim binnen en moet je de claimkosten en proceskosten betalen. Hoe kan dat? En: wat gaat er gebeuren nu de subsidiepot voor het verwijderen van asbest leeg is?

Schadeclaim door foto op internet

Voor je online knipselkrant heb je een foto nodig. Makkelijk zat. Even een foto opzoeken op internet, kopiëren en plaatsen maar. Je weet dat je niet zomaar foto’s mag gebruiken van anderen, maar van deze bewuste foto kan je de fotograaf niet vinden, dus laat je het erbij zitten. Wanneer je enige tijd later toch een claim binnenkrijgt, neem je die in eerste instantie niet serieus. Onverstandig, want voor je het weet, moet je en de claimkosten en ook nog eens proceskosten betalen. Het gebruik van online foto’s is niet zonder risico’s en kan je duizenden euro’s kosten als je niet oplet. Radar legt het uit.

Subsidiepot voor het verwijderen van asbest is leeg

In 2025 moeten alle Nederlandse daken asbestvrij zijn. Daar wil de overheid graag bij helpen door subsidie te verlenen voor het verwijderen van die asbest, ware het niet dat die subsidiepot van 75 miljoen euro anno 2019 al leeg is. En dat terwijl het verwijderen van het gevaarlijke asbest geen goedkope aangelegenheid is. Sterker nog, het wordt alleen maar duurder en duurder en er zijn te weinig saneerders om het werk uit te voeren. Hoe gaat de overheid er toch voor zorgen dat alle huishoudens hun asbest laten verwijderen?

Fragmenten