Uitzending Radar maandag 18 september 2023

Radar is vanaf 18 september 2023 weer terug op tv. In de eerste uitzending van dit nieuwe seizoen is er aandacht voor pechstudenten die geen profijt hebben van de terugkeer van de basisbeurs en torenhoge energierekeningen dooruitgeschakelde zonnepanelen. Ook duikt verslaggever Fons Hendriks in de wereld van de illegale puppyhandel. 

Pechstudenten tussen wal en het schip

De basisbeurs is terug, maar tienduizenden studenten uit de pechgeneratie hebben daar geen profijt van. Zij hebben studievertraging opgelopen of stromen door van het hbo naar een universitaire master. Ze vallen daarom buiten de basisbeursboot terwijl ze de afgelopen jaren al last hebben gehad van het leenstelsel met torenhoge schulden als gevolg. Wat gaat minister Dijkgraaf van Onderwijs doen voor deze studenten?

Enorme energierekening ondanks zonnepanelen

Je draagt je steentje bij aan de energietransitie en daar hoort onder andere de aanschaf van zonnepanelen bij. Vaak een fikse investering die je hoopt terug te verdienen door de energie die je met de panelen opwekt met als gevolg een lagere energierekening. Alleen wat blijkt? Die zonnepanelen worden soms uitgezet omdat het stroomnetwerk overbelast is. Een overgrote meerderheid van zonnepaneelbezitters is hier niet van op de hoogte, blijkt uit een enquête van Radar.

Doordat je de opgewekte energie van je eigen zonnepanelen niet kan gebruiken wanneer het systeem is uitgeschakeld, krijg je te maken met veel hogere energierekeningen. Wat wordt hieraan gedaan? Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle energienetbeheerders, reageert in de studio.

Illegale puppyhandel

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen gaat Fons Hendriks mee met een undercoveractie van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals. Tijdens deze actie wordt een bezoek gebracht aan een handelaar die via Marktplaats puppy’s verkoopt. De hondjes blijken afkomstig uit Oost-Europa en hebben geen Uniek Bedrijfsnummer (UBN), iets dat wettelijk verplicht is

Fragmenten