ZZP'ers in de zorg

Sinds oktober 2013 weigert de Belastingdienst vrijwel iedere zelfstandige in de zorg de benodigde VAR-WUO (Verklaring Arbeidsrelatie Winst Uit Onderneming). De belastingdienst heeft in 2013 een controle gedaan bij een bemiddelingsbureau dat Particura heet.

De Belastingdienst besloot van alle ZZP’ers die daar ingeschreven stonden alle VAR WUO's in te trekken, omdat ze vonden dat Particura de rol van werkgever vervulde. Ook ZZP’ers die praktisch nog nooit een klus voor Particura hadden gedaan, maar er wel geregistreerd stonden werden de dupe.

Sindsdien worden er in de zorg bijna helemaal geen VAR WUO's meer verstrekt. Dit probleem speelt bij zowel ZZP’ers die voor verschillende bemiddelingsbureau's werken als rechtstreeks bij zorginstellingen. De overeenkomsten die ZZP'ers sluiten worden beschouwd als een loondienstverband, waardoor de ZPP’ers niet meer voor hun opdrachtgevers aan de slag kunnen en ze zonder inkomen zitten.

ZZP’er mag niet voor instelling werken

In februari 2014 heeft de Belastingdienst weer VAR WUO's verstrekt maar wel met de opmerking erbij dat ZZP’ers niet voor een zorginstelling of een bemiddelingsbureau mag werken. In de praktijk werkt echter 95 procent van de ZPP’ers voor een bemiddelingsbureau. Het is in veel gevallen namelijk niet mogelijk om zelf te werven.

‘Houding is volkomen onterecht’

Stichting ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen vinden de houding van de Belastingdienst volkomen onterecht. Zij hebben hun krachten gebundeld om de handelswijze van de Belastingdienst te weerleggen en actie te ondernemen. Ze hebben een petitie opgesteld die men kan tekenen. Johan Marrink van ZZP Nederland vertelt in de reportage tegen welke problemen de ZPP’ers aanlopen.

Vele voordelen van ZZP’er boven zorginstelling

Verder maken we in de reportage kennis met de ouders van een gehandicapt 3-jarig meisje en één van haar vaste verzorger's, ZPP’er Allard. Deze familie legt uit wat de vele voordelen zijn van een ZPP’er boven een zorginstelling.

ZPP’er Sylvia de Groot kreeg in de jaren voor haar bevalling wel een VAR WUO. Ze werkte destijds voor verschillende bemiddelingsbureau's en wilde, na haar zwangerschapsverlof, rechtstreeks voor 3 verschillende opdrachtgevers aan de slag. De Belastingdienst heeft hier een stokje voor gestoken. Sylvia krijgt dit jaar geen VAR WUO.

ZZP’er, FNV, ZZP Nederland en PvdA in de studio

In de studio spreken 4 personen over dit onderwerp. Karin van der Molen, ZPP’er, in de zorg vertelt over de problemen die zij nu ervaart. Aan tafel spreekt Antoinette Hertsenberg met tweekamerlid PVDA Mei Li Vos, Johan Marrink van ZZP Nederland en Josien van Breda van FNV zelfstandigen.

Meer informatie vind je op de website van ZZP Nederland.

Forumreacties (2)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 24-02-2014 13:28
  Sinds oktober 2013 weigert de Belastingdienst vrijwel iedere zelfstandige in de zorg de benodigde VAR-WUO. Hierdoor worden de overeenkomsten die ZZP'ers sluiten beschouwd als een loondienstverband en zitten de ZZP’ers zonder inkomen.

  Ook patiënten en cliënten zijn hier de dupe van: zij moeten het hierdoor regelmatig zonder hun vaste verzorger stellen. In Radar komen ZZP'ers, patiënten en de politiek aan het woord op zoek naar een oplossing.

  Maandag 24 februari 20:30 op Nederland 1
 • S
  • sjohie
  • 25-02-2014 17:23
  Een goede vraag lijkt me de reden van weigering van een VAR-WUO door de belastingdienst. Het lijkt er op dat het hangt op wanneer iemand ondernemer voor de inkomstenbelasting is, en men werkt voor een particulier met een PGB, maar zonder tussenkomst van zorginstelling of bemiddelingsbureau. Daarvoor moet je extra goed opletten op wat men op zo'n VAR aanvraag zet.
Alle reacties (2)

Ook interessant