toggle menu

Denises reumaklachten verminderen enorm dankzij leefstijlaanpassingen

Sinds haar puberteit heeft Denise al reumatische klachten. Maar zoals vaker bij reumapatiënten laat de diagnose op zich wachten. Als Denise begin twintig is krijgt ze medicatie die goed helpt. Maar als ze afgelopen jaar bevalt van een zoon krijgt ze een enorme opvlamming. 'Ik kon mijn zoontje niet vasthouden of verzorgen, ik kon hem niet optillen van de pijn die ik had', vertelt Denise aan Dokters van Morgen (overgenomen door Radar).

Denise krijgt een spoedafspraak bij de reumatoloog en bij dat bezoek ziet ze per toeval een folder liggen van Plants for Joints. Dat is een onderzoek van Reade, het centrum voor reumatologie en revalidatiegeneeskunde in Amsterdam. In de folder vindt Denise informatie over een wetenschappelijk onderzoek waarbij mensen met reuma, artrose of metabool-syndroom, gaan werken aan een plantaardig voedingspatroon, beweging, stress en ontspanning. Het doel is om te kijken welk effect die factoren hebben op de ziekte.

Stoppen met koemelk bleek al een winst voor Denise

'Ik was altijd al wel met voeding en leefstijl bezig. Ik dronk op dat moment al een paar jaar geen koemelk meer en dat had een goed effect. Bij het zien van de folder dacht ik: misschien kan het nog beter! En om dan professioneel begeleid te worden en niet meer van alles zelf uit te proberen: dat leek me fijn!'.

Denise meldt zich aan en als ze zes weken bezig is met haar nieuwe voedingspatroon merkt ze een enorm verschil. 'Ik heb sinds ik meedoe nooit meer zware medicatie gebruikt. Pijnbestrijding heb ik heel snel kunnen afbouwen. De pijn en stijfheid zijn zo goed als helemaal weg'. Denise gebruikt  geen dierlijk voedsel meer, dus geen vlees, vis, ei of koemelk. 'Ik heb laatst nog een keer een stukje ei gegeten en toen kreeg ik direct een enorme opvlamming waar ik een week lang pijn van had'.

Let op: stop / verminder nooit zonder overleg met je arts met medicatie.

John gebruikt ondanks aanpassingen nog steeds zijn medicatie

Ook John doet mee aan het onderzoek. Hij heeft al tien jaar reuma, maar had in aanloop naar de diagnose al regelmatig gewrichtsklachten. Bij John slaat de leefstijlverandering niet zo goed aan als bij Denise. 'Ik gebruik gewoon nog mijn medicijnen voor reuma en heb nog steeds last, maar je weet natuurlijk niet hoe het zonder verandering in eten zou zijn', zegt hij. De gepensioneerde John heeft het roer in de keuken helemaal omgegooid en kookt inmiddels de sterren van de hemel. 

'We zijn zo lekker gaan eten door alle vlees en vis eruit te gooien. Ik heb gewoon een nieuwe manier van koken ontdekt die echt heerlijk is en ook nog eens beter voor de wereld'. In de bloedwaarden van John is na een aantal maanden wel te zien dat zijn cholesterol gedaald is. Ondanks het matige resultaat op zijn reuma klachten gaat John wel door met zijn nieuwe 'leefstijl'. 'Ik voel me er goed bij en het is beter voor de wereld!'.

Meer over:

Ook interessant