toggle menu

Implant Files - Schokkende cijfers over letsel en betalingen aan artsen

Implant Files - Schokkende cijfers over letsel en betalingen aan artsen

Bekijk hieronder enkele cijfers die het internationale onderzoek naar voren heeft gebracht: Hoe hard de sector van medische hulpmiddelen financieel is gegroeid. Hoeveel miljoenen de industrie heeft gespendeerd aan het beïnvloeden van de wetgeving. En hoeveel doden er gelinkt kunnen worden aan medische hulpmiddelen en implantaten. Bekijk deze en andere resultaten hieronder.

Financiële groei

Deze grafiek laat zien hoe hard de sector van de medische hulpmiddelen en implantaten groeit: harder dan het gemiddelde.

83.000 doden gelinkt aan implantaten

Uit het onderzoek blijkt dat medische hulpmiddelen, die als ‘veilig’ op de markt zijn gebracht, in de afgelopen tien jaar kunnen worden gekoppeld aan 1,7 miljoen gevallen van letsel en bijna 83.000 doden.

Tienduizenden slachtoffers gerapporteerd in 2017

Bedrijven moeten rapporteren wanneer een patiënt door gebruik van een hulpmiddel of implantaat letsel oplopen of overlijden.

Fabrikanten van borstimplantaten verbergen letsel

Problemen met borstimplantaten werden stelselmatig achtergehouden door de industrie: wanneer er iets gebeurde, werd dit niet gerapporteerd als een incident dat verder onderzocht moet worden. In de grafiek hieronder is duidelijk af te lezen wanneer de regels over rapporteren werden aangescherpt.

Overlijdensgevallen worden niet gerapporteerd

ICIJ heeft over vijf jaar 2.100 gevallen ontdekt waarbij een patiënt overleed, maar de fabrikant dit markeerde als problemen met de werking van een apparaat, of als 'letsel'.

Groeiend aantal incidenten gerapporteerd in Europa

In Europa wordt steeds meer melding gemaakt van incidenten waarbij medische hulpmiddelen en implantaten een vermoedelijke rol spelen. In de grafiek hieronder kun je zelf een land selecteren. Zo zie je er in Nederland pas cijfers zijn vanaf 2013.

Risicovolle implantaten makkelijker op de markt

Hulpmiddelen en implantaten die een hoog risico vormen voor de gebruiker, worden sinds 1996 steeds sneller toegelaten op de markt: de tijd die waakhond in Amerika (Food and Drug Administration) erover doet om tot goedkeuring te komen is sinds die tijd van bijna een jaar naar zo'n 2 maanden gegaan.

Miljoenen geïnvesteerd in 'gunstige wetten'

De industrie rondom de medische hulpmiddelen en implantaten heeft in 10 jaar meer dan 335 miljoen dollar (bijna 300 miljoen euro) gespendeerd om de wetgeving in de VS te beïnvloeden.

Artsen ontvangen miljoenen van de implantatenindustrie

Niet alleen wetgevers worden beïnvloed, ook artsen hebben van de grote spelers in de industrie van de medische hulpmiddelen en implantaten voor miljoenen dollars ontvangen aan bijvoorbeeld onderzoeksbudget, reiskosten, royalties, adviesvergoedingen en meer.

Fabrikant Medtronics besteedt miljoenen aan lobby

Een grote speler op de markt is Medtronics. Ieder jaar besteedt deze fabrikant miljoenen aan rechtzaken en het beïnvloeden van de wetten in de VS.

 Nog veel meer geld besteedt Medtronics aan artsen en ziekenhuizen:

Lees het privacybeleid van de ICIJ

Wil je zelf zoeken tussen de documenten die dankzij het implantatenonderzoek zijn samengevoegd in één database?

Zo kun jij zelf zoeken naar relevante informatie over implantaten

Wil je meer informatie over dit grote, internationale onderzoek?

Lees meer over de Implant Files

Ook interessant