Nieuwe belwet - Reactie ACM

Nieuwe belwet - Reactie ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft gereageerd op de tv-uitzending van 31 januari van energiebemiddelaars die ongewenst bellen tegen de nieuwe belwet in

De ACM krijgt helaas ook nog steeds klachten van mensen die ongevraagd worden gebeld met aanbiedingen van diverse bedrijven, zoals energie maar ook andere sectoren. We zien wel dat het aantal klachten nu minder is dan na 1 juli 2021 toen de nieuwe telemarketingregels net waren  ingegaan.  

De ACM is bezig met onderzoeken naar bedrijven die mensen bellen om contracten af te sluiten. De onderzoeken zijn nog in volle gang. Zodra we dat kunnen, zullen we de resultaten bekend maken.

Veel van de problemen in de energiesector komen van ‘tussenpersonen’ die consumenten bellen  met een aanbod. Daarom doen wij ook onderzoek naar deze partijen. 

Wij spreken energieleveranciers ook nadrukkelijk aan op hun verantwoordelijkheid. Het zijn de energieleveranciers die deze bedrijven betalen en contracten afsluiten. De energieleveranciers bepalen met welke bedrijven ze zaken doen. Zij moeten de bedrijven die namens hen bellen beter controleren.  

Het is voor consumenten goed om te weten dat zij niet zomaar vast zitten aan een nieuw contract. Consumenten hebben bij telefonische werving altijd bedenktijd en een contract is pas geldig als je daarmee schriftelijk hebt ingestemd. Alle regels en tips staan op onze website ConsuWijzer.nl: Telemarketing: wanneer mag een bedrijf u bellen? | ACM ConsuWijzer; en Welke informatie moet ik krijgen als ik iets koop? | ACM ConsuWijzer.

Ook interessant