16 procent van vmbo'ers stroomt door naar havo

vmbo-doorstroom-141117.jpg

Zo'n 16 procent van de vmbo'ers stroomt na het behalen van het diploma door naar de havo. Tussen vmbo-scholen bestaan grote verschillen als het gaat om hoeveel kinderen naar de havo doorstromen. Dit blijkt uit een analyse van de NOS, op basis van gegevens van 764 middelbare scholen.

Zo blijkt dat er scholen zijn waar ruim de helft van de leerlingen doorstroomt. In een enkel geval zelfs driekwart. Maar er blijken ook tientallen scholen te zijn waar na het eindexamen niet één vmbo'er verdergaat op de havo. Leerlingen op scholengemeenschappen (17 procent) stromen gemiddeld iets vaker door naar havo dan leerlingen van scholen die alleen vmbo aanbieden (ruim 11 procent).

Verreweg de meeste vmbo'ers, meer dan 80 procent, gaan na hun eindexamen naar het mbo.

Radar Extra: het beroepsonderwijs

Leerlingen zijn gemiddeld twaalf jaar oud als ze naar de middelbare school gaan en ingedeeld worden bij een opleidingsniveau. De vroege selectie pakt extra nadelig uit voor jongeren die op een te laag niveau zijn ingeschaald. Antoinette Hertsenberg staat stil in Radar Extra bij het beroepsonderwijs.Kun je als leerling wel doorgroeien in het beroepsonderwijs?

Bron: ANP