5 vragen over het saldo op je ov-chipkaart
Om met de trein, bus, metro en tram te kunnen reizen heb je een ov-chipkaart mét reistegoed nodig. Hoe laad je de kaart op en hoeveel saldo heb je eigenlijk minimaal nodig?
Radar beantwoordt 5 vragen over het saldo op een ov-chipkaart.
1. Hoeveel saldo staat er op mijn kaart, en hoe laad ik op?
Online
Als je een account aanmaakt op ov-chipkaart.nl kun je daar je saldo checken. Ben je nog niet geregistreerd, dan kun je dat hier doen (klik rechtsonder op: 'Maak gemakkelijk en snel een OV-chipkaartaccount aan'). Houd je pasje bij de hand, je hebt het kaartnummer nodig om je te kunnen aanmelden.
Je kunt ook reistegoed kopen via je account. Let wel: voor je gaat reizen zul je dit saldo op je kaart moeten zetten bij een automaat.
Bij een NS-automaat
Houd de pas voor de kaartlezer. Je ziet nu rechtsboven het huidige saldo staan. In het linkermenu kun je ervoor kiezen dit saldo te verhogen.
Bij een oplaadautomaat
Winkels en supermarkten met een gele oplaadautomaat hebben een roze sticker met 'ov-chipkaart'.
Hoe werkt het? Je pasje stop je linksonder in de kaartlezer. Je ziet je saldo, en je kunt ervoor kiezen om je tegoed te verhogen.
2. Hoeveel tegoed moet ik hebben om te kunnen reizen?
Dit hangt af van twee zaken: met welke vervoerder reis je, en welk type ov-kaart gebruik je?
NS- en Veolia-reizigers kunnen de trein pakken met een saldo van minimaal 20 euro, tenzij zij een persoonlijke kaart hebben met een abonnement (Voordeeluren, Weekend Vrij, Dal Vrij, Dal Voordeel of Altijd Voordeel). Dan is een saldo van 10 euro vereist. Dit is ook voldoende als je reist met treinen van Arriva en Syntus.
Voor reizen met bus, metro en tram heb je minimaal 4 euro tegoed nodig.
Een volledig overzicht van de instaptarieven vind je hier.
3. Ik wil het saldo van mijn ov-chipkaart terug op mijn rekening. Hoe werkt dit?
Heb je minder dan 30 euro op je chipkaart staan? Dan kun je bij speciale ov-balies op grote stations het geld terug laten storten. Dit kost je wel administratiekosten: in 2015 betaal je 2,50 euro, in 2016 is dit verlaagd naar 1 euro.
Heb je meer dan 30 euro op je chipkaart staan? Dan zul je eerst je kaart moeten beëindigen. Dit doe je door een formulier aan te vragen bij een ov-balie of via de website. Log in op ov-chipkaart.nl en kies in het menu boven voor 'zelf regelen'. Ga vervolgens naar 'Mijn kaart is kwijt of gestolen'. Hier kun je ervoor kiezen je kaart te beeïndigen. Het resterende tegoed wordt vervolgens op je rekening gestort.
4. Wat is automatisch opladen?
Wanneer het saldo van je chipkaart onder 0 komt, wordt er automatisch een bedrag op de kaart gezet.
Je kunt kiezen voor een bedrag van 10, 20 of 50 euro. De functie activeer je online via Automatisch opladen. Om je rekeningnummer te bevestigen, betaal je een bedrag van 0,01 euro.
Automatisch opladen activeer je bij een automaat. Kies 'Ophalen bestellingen'. Volg de instructies op het scherm. Zoek de dichtstbijzijnde ophaalautomaat hier.
5. Mijn ov-chipkaart verloopt (bijna), wat gebeurt er met mijn saldo?
Als je ov-kaart bijna verloopt, ontvang je een brief waarin staat dat je je saldo tot een jaar na het verlopen van de kaart terug kunt vragen. Het is verstandig zelf in de gaten te houden wanneer de kaart verloopt. Krijg je geen brief? Neem dan contact op met ov-chipkaart.
Bron: ov-chipkaart.nl / NS