5 vragen over het geld op je ov-chipkaart
Radar-kijker meneer Scheurwater vroeg zich af wie nu eigenlijk het saldo op zijn ov-chipkaart beheert. Is dat de NS of is dat Trans Link Systems (TLS, het bedrijf achter de ov-chipkaart)? Radar zocht het uit.
Meneer Scheurwater legde zijn vraag aan beide bedrijven voor. 'Dat doet TLS', kreeg hij daar als antwoord. 'Het geld wordt beheert door de NS', zei men echter bij TLS. Radar kreeg aanvankelijk exact dezelfde antwoorden. Daar hebben we dus even over gebeld met NS en TLS. Hoe zit het nu precies? Dat verschilt per situatie.Waar blijft het geld als je je kaart hebt opgeladen?
Als jij geld op je OV-chipkaart zet, dan wordt het geld beheerd door TLS. Dat is het bedrijf achter de OV-chipkaarten, dat zorgt voor de distributie van de pasjes én voor een eerlijke verdeling van het geld van de vervoerders en reizigers. Dus zo lang het geld nog op de kaart staat en nog niet gebruikt is, dan beheert TLS dat.Waar is het geld tijdens het reizen?
Wanneer je echter reist met je OV-chipkaart en in- en uitcheckt, dan gaat een gedeelte van het geld op je kaart naar de vervoerder (bijvoorbeeld de NS). Dan maakt TLS dus een gedeelte van het geld over naar de vervoerder.
TLS licht toe: 'Op het moment dat je incheckt gaat er 20 euro van je ov-chipsaldo af, en Trans Link Systems krijgt dan een melding dat er 20 euro overgemaakt moet worden naar de NS. Op het moment dat de reiziger uitcheckt, krijgt TLS wederom een signaal, en dan wordt het verschil tussen de ritprijs en die 20 euro weer op de ov-chipkaart gestort. Hierdoor valt het dan weer onder het beheer van TLS.'Waar blijft het geld wanneer je vergeet uit te checken?
Wanneer je vergeet uit te checken, wordt het volledige borgbedrag overgemaakt naar de vervoerder. Zo lang de reiziger dat niet terugclaimt, beheert de vervoerder dit. Alle vervoerders hebben echter gezegd dat dat geld niet van hen is, maar van de reiziger en dat het ook van de reiziger blijft. Dit bedrag wordt ingezet om het vergeten uit te checken terug te dringen.
NS zegt verder: 'TLS maakt een keer per dag geld over van de kosten van de reizen over naar de vervoerders (of dus het borgbedrag)'.
TLS: 'Wanneer er niet wordt uitgecheckt, dan blijft die 20 euro in het beheer van de NS en de NS mag dit geld ook houden.'Maar waarom werkt dit zo?
'Dat systeem werkt zo omdat wij 100% dekking moeten bieden voor al het geld dat op alle ov-chipkaarten staat’, aldus TLS.Weet de klantenservice dit alles inmiddels ook?
Ja. Aanvankelijk kregen zowel meneer Scheurwater als Radar dus tegengestelde verhalen van de klantenservice van NS, respectievelijk TLS, maar inmiddels hebben beide bedrijven aangegeven dat zij deze afdelingen beter zullen instrueren.