Vervoerders strijken miljoenen op via ov-chip

De ov-chipkaart blijkt een goudmijn te zijn voor vervoerders als NS, Arriva en Connexxion. De bedrijven houden jaarlijks 22,9 miljoen euro over aan reizigers die vergeten uit te checken, blijkt uit berekeningen van het onafhankelijke onderzoeksbureau Panteia, zo meldt De Telegraaf.

Reizigersvereniging Rover en de ANWB hadden om het onderzoek gevraagd. Min de kosten blijft er netto 17 miljoen over. Dat is veel meer dan de vervoerders tot nu toe zeggen. In hun ogen zou het om enkele miljoenen gaan.

Grote commotie


Grote commotie

Over het rapport is grote commotie ontstaan. Het was de bedoeling het eind juni te openbaren, maar omdat de vervoerders niet akkoord gaan met de berekeningen is dat uitgesteld naar augustus.

'Bijna diefstal'


'Bijna diefstal'

De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over de miljoenen die vervoersbedrijven zouden overhouden aan reizigers die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart. Op verzoek van GroenLinks moet ze eerst schriftelijk ingaan op berekeningen van een onderzoeksbureau waarover De Telegraaf donderdag berichtte.

Volgens onder meer GroenLinks, SP en D66 moeten reizigers dat geld terugkrijgen. 'Mensen zo structureel te veel laten betalen, is bijna diefstal te noemen', zei Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks donderdag.

NS zou de helft van de miljoenen ontvangen, maar wil dat niet bevestigen.Radar geeft eerste hulp bij vergeten uit te checken.

Bron: ANP MediaWatch / Telegraaf