Tv-uitzending 31 januari 2022

Groen is modieus. Niet de kleur, maar de belofte dat je kledingstuk 'duurzaam' is geproduceerd. Wat betekent dat eigenlijk en hoeveel is die belofte waard? We zoeken het uit met de verborgen camera. Daarnaast confronteert Fons een bedrijfseigenaar die een 'supplement' verkoopt tegen het coronavirus. De inhoud van het supplement? Water! Ten slotte blijken de kosten van medische keuringen voor een rijbewijs vaak nodeloos hoog. Een op de vier mensen zegt dat hun keuringsarts niet eens weet waarvoor ze komen. 

Hoe duurzaam is duurzame kleding?

Iedereen kent ze wel: kreten als ‘we care’, ‘conscious’, ‘sustainable’. Goedkopere en ook duurdere kledingmerken adverteren ermee alsof hun leven ervan afhangt. Maar hoe duurzaam zijn die kledingmerken écht? Is het een verkooptruc of zijn deze kledingmerken serieus bezig met een duurzame slag? Misschien moeten we eerst de vraag stellen wat duurzame kleding eigenlijk is... We gaan met verborgen camera langs bij een elftal kledingzaken om ons voor te laten lichten. De beelden leggen we voor aan Veerle Spaepen, onderzoeker duurzame mode in Mechelen, en aan Willemijn Rooijmans van de Schone Kleren Campagne. En die zien nog wel ruimte voor verbetering.

Druppels tegen Covid zijn gewoon water | Radar Checkt!

Door druppels te nemen van het CO20-supplement verkort je het ziekteproces van Covid-19. Althans, dat claimt Universal Vitality, het Volendamse bedrijf dat het middel verkoopt. Maar wat zit er eigenlijk in het flesje met de wonderdruppels? We gaan langs in Volendam, kopen een flesje en laten de inhoud onderzoeken. De conclusie is simpel: het is water. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft het bedrijf een tik op de vingers gegeven, maar het supplement is nog steeds te koop. Fons gaat langs bij de eigenaar. 

Kosten voor medische keuring voor behoud van rijbewijs vaak onnodig hoog

Omdat je een medische aandoening hebt (bijvoorbeeld epilepsie) of omdat je bepaalde medicijnen slikt, mag je niet autorijden. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verplicht je een medische keuring te ondergaan, om zo te bepalen of je de weg (weer) op mag. Aan die keuring hangt een flink prijskaartje en vaak moet je hem om de zoveel jaar doorlopen, dus heb je iedere keer deze hoge kosten. En de keuring zelf? Die blijkt vaak niet zoveel voor te stellen. Dat blijkt ook uit een enquête die Radar hield onder 4000 testpanelleden. Veel mensen hebben het idee dat de arts zich helemaal niet heeft voorbereid. Zo worden er vragen gesteld terwijl het antwoord in het dossier staat (47 procent) of weet de arts niet waar iemand voor komt (26 procent). 60 procent vindt het in rekening gebrachte bedrag te hoog in verhouding tot de uitgevoerde handelingen tijdens de keuring, omdat het onderzoek inhoudelijk niet veel voorstelt. En daarbij komt ook nog eens dat sommige keuringsinstituten te veel geld in rekening brengen. Wat gaat het CBR hieraan doen?