background branding

Volendams wondermiddel tegen Covid blijkt gewoon water | Radar Checkt!

In Volendam wordt een nieuw middel verkocht tegen covid-19: water. Druppelflesjes met ‘bestraald’ water zouden helpen om coronabesmetting te voorkomen en je zelfs van de ziekte te genezen. Maar de verkoper van deze flesjes lijkt wetenschappelijk bewijs straal te negeren. 

Het begon met een stuk in nieuwsblad Nieuw Volendam van Eddy Veerman, tevens journalist voor De Telegraaf, over een middel dat je van covid-19 af zou helpen. Daar wilde Radar wel het fijne van weten, dus brachten we een bezoek aan Volendam.

Vanuit die plek verkoopt het bedrijf Universal Vitality twee supplementen die zouden helpen tegen covid: CO20 en Detox CoVaria All. ‘De wereld moet het weten’, zo begint journalist Veerman zijn artikel over mensen die het CO20 supplement positief hebben ervaren. ‘Die druppels hebben een preventieve werking en verkleinen de kans op Covid-19’, citeert hij verder. Geen kritisch woord schrijft Veerman over het middel, wat bij ons vraagtekens opwekt.

Supplementen met stralingsenergie tegen corona

Na een bestelling van de supplementen op de website gaan we undercover langs bij het bedrijf. De ontwikkelaar van het middel, Joop Tol, vertelt enthousiast over zijn wondermiddel. Het ‘UG-21 supplement CO20’ is een vloeistof bestraald met ultra elektromagnetische stralingsenergieën en zou al zevenhonderd zeer ernstig zieke coronapatiënten hebben genezen. Maar wat is dan de vloeistof in het flesje? Dat is water. Het bevat geen ander ingrediënt naast de ‘energie’. 

Universal Vitality belooft zelfs genezing

Dat is nog niet alles, want Tol heeft nog een flesje met water: het UG-28 Supplement Detox CoVariaAll. ‘Hiervoor hebben we tussen de vijftig en honderd druppeltjes bloed van mensen met corona genomen,’ stelt hij. ‘Dit is samengesteld uit oorspronkelijk honderd mensen die besmet zijn geweest met corona en of zeer ernstig ziek waren. Dat heb ik gebundeld. Eerst apart behandeld met kwantumenergie, gebundeld in één eenheid en daarvan hebben we dan met kwantumenergieën dit middel gemaakt. Dus hier zit heel veel in van oorspronkelijke eigenschappen van mensen met corona of van weet ik veel allemaal.’ Als je tweemaal daags zeven druppels van beide flesjes op je tong doet, dan helpt je dat van corona af, volgens Tol. Kosten: 25 euro per flesje.

Hoe werkt magnetische straling in water?

Het water in de beide flesjes zou Tol dus behandelen met ultra magnetische stralingsenergieën, maar wat is dat eigenlijk en wat doen magnetische stralingen met water? Wij vroegen het aan verschillende wetenschappers, waaronder Roberta Hofman, senior scientist bij het Water Research Institute. Ze zijn het er unaniem over eens dat water geen permanent magnetisch moment heeft. Oftewel: magnetische stralingen doen niets met water.

NVWA waarschuwt voor anticoronasupplementen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde eerder al tegen de verkoop van supplementen die de suggestie zouden wekken te helpen tegen corona. ‘Er zijn geen voedingssupplementen die helpen tegen het Coronavirus. Dit soort claims van verkopers zijn ernstig misleidend en wettelijk verboden’, aldus de autoriteit. 

Universal Vitality deed al eerder 'ontoelaatbare medische claims'

We vragen de toezichthouder of die Universal Vitality al in het vizier heeft. Het bedrijf blijkt al een tik op de vingers te hebben gekregen van de NVWA, vanwege de ‘ontoelaatbare medische claims’. Een volgende herinspecite moet uitwijzen of het bedrijf zich voldoende heeft aangepast. Zo niet, dan wordt er een boete opgelegd - maar onze undercoverbeelden tonen dat Tol ondertussen gewoon doorgaat met zijn handel en illegale claims. 

De journalist staat dicht bij zijn onderwerp

Het lovende artikel over het middel, geschreven door journalist Eddy Veerman in de Nieuw Volendam, draagt daaraan bij. We bellen dus met Veerman om te vragen hoe het kan dat een journalist zo overtuigd is van een middel dat slechts uit water bestaat. Wat blijkt: Veerman is een vriend van Joop Tol en sprenkelt meerdere keren per dag wat druppels van CO20 op zijn eigen tong.