background branding

5G-internet maakt jouw telefoon pas echt sneller vanaf eind 2022, als het meezit

291220215G.jpg

Razendsnelle verbinding: 5G-internet. Althans, zo zou het moeten zijn. Maar zo ver is het nog niet, bericht Nu.nl. Al bieden Nederlandse providers 5G al sinds vorig jaar aan, in het meest positieve geval zal dit snelle internet pas vanaf eind volgend jaar écht snel zijn. 

Het huidige 5G-netwerk is niet significant sneller dan het 4G-netwerk. De zogeheten frequentieband (3,5GHz-band) die nodig is voor dat snelle netwerk, wordt pas in 2022 geveild voor Nederlandse telecomaanbieders. Tot die tijd werkt het huidige 5G met veel lagere frequenties, die de snelheden bij lange na niet kunnen opvoeren. 

Telefoon moet 5G ondersteunen

Je hebt een digitaal apparaat nodig die het 5G-netwerk ondersteunt, om er uiteindelijk gebruik van te kunnen maken. De meeste nieuwe mobiele telefoons zijn daar nu al klaar voor. Van de Nederlanders die nu al een 5G-telefoon bezitten, maakt op dit moment 45 procent daadwerkelijk gebruik van het netwerk, op de lagere frequentiebanden.

Veiling meerdere malen uitgesteld

De veiling van de nieuwste frequentieband is al een aantal keer uitgesteld. Dat komt doordat de 3,5GHz-band op dit moment nog wordt gebruikt door het satellietbedrijf Inmarsat. De ontvangstschotels van dat bedrijf verzorgen voor een groot deel van de wereld de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie op zee en in de lucht. 

Het wachten is op Inmarsat

Inmarsat moet een oplossing bedenken voor het vrijmaken van de frequentieband voor 5G. In het eerste kwartaal van 2022 zal een commissie hierover advies uitbrengen. 

Daarnaast moet het Nationaal Frequentieplan gewijzigd worden. Dit plan, waarin alle belangen rondom de 5G-frequentieveiling gewaarborgd moeten worden, treedt naar verwachting op 1 oktober 2022 in werking. Pas hierna kan de veiling voor providers plaatsvinden. 

Onduidelijk wanneer de veiling van start gaat

Wanneer de veiling voor de 3,5Ghz-frequentieband precies van start gaat, is nog onduidelijk. Ook is het niet bekend hoelang het proces van deze veiling zal duren. Als het flink tegenzit, zal het nog wel even duren voordat Nederlanders van écht snel 5G gebruik kunnen maken.

Bron: Nu.nl