'Aanpassing hypotheek vaak nodeloos duur'

advies_708.jpg

Hypotheekverstrekkers jagen consumenten vaak onnodig op kosten door ze bij simpele aanpassingen van hun hypotheek automatisch naar een tussenpersoon te sturen. Dat zegt de Consumentenbond vrijdag.

Een bezoek aan een financieel adviseur is volgens de Consumentenbond alleen logisch wanneer het gaat om aanpassingen met mogelijk grote fiscale en financiële gevolgen. Bij kleine veranderingen, zoals het oversluiten naar een lagere rente, is zo'n kostbare tussenstap overbodig.

Kosten

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) oordeelde eind vorig jaar al dat geldverstrekkers geen advies van een tussenpersoon mogen eisen bij een kleine wijziging. De kosten voor aanpassingen van een hypotheek lopen volgens de Consumentenbond bovendien fors uiteen. Zo rekent de Rabobank voor het omzetten van een aflosvorm 250 euro, terwijl SNS daar 1995 euro voor rekent.

Radar besteedde eerder deze maand aandacht aan het dwarsliggen van banken bij het oversluiten van je hypotheek. Een dag later beloofde woonminister Stef Blok met de banken te praten over de extra rente bij het verlengen of oversluiten van aflossingsvrije hypotheken.

Bron: ANP