background branding

ACM: 'Strengere eisen energiebedrijven moeten kans op faillissementen verkleinen'

23032022-acm-energiebedrijven.jpg

Energiebedrijven die gas en elektriciteit leveren aan Nederlandse consumenten krijgen te maken met extra eisen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder wil onder meer dat de bedrijven aantonen dat ze beschikken over adequaat risicomanagement. Vorig jaar ging een aantal energiebedrijven failliet doordat de energieprijzen enorm waren gestegen.

Ook gaan de eisen voor deskundigheid bij de energiebedrijven omhoog. Daarnaast zullen ze 'onder meer hun financiële continuïteit en de houdbaarheid van hun bedrijfsplan beter moeten onderbouwen', aldus de ACM in een toelichting. 'De eisen bieden geen garantie tegen faillissementen maar kunnen de kans daarop wel verkleinen.'

Hiermee volgt de instantie aanbevelingen op naar aanleiding van een extern onderzoek naar het toezicht op de leveranciers van energie. De onderzoekers concludeerden dat de ACM binnen de huidige wetgeving extra mogelijkheden heeft om het toezicht aan te scherpen. De ACM gaat met de minister voor Klimaat en Energie bespreken hoe de aanvullende eisen ook in de nieuwe Energiewet, waar nog aan wordt gewerkt, een plek kunnen krijgen.

Bescherming consumenten tegen gevolgen faillissement

De toezichthouder gaat ook kijken hoe kwetsbare consumenten beter kunnen worden beschermd tegen de financiële gevolgen van een faillissement van een energiebedrijf. Vorig jaar ging energiebedrijf Welkom Energie failliet. Volgens de curator zijn er zo'n 70.000 kleinverbruikers die schuldeiser zijn, gemiddeld voor een bedrag van 285 euro. Klanten die nog geld tegoed hebben van de energieleverancier, bijvoorbeeld een welkomstbonus of omdat er een hoog termijnbedrag vooruit is betaald, zien dit waarschijnlijk niet volledig terug.

Failliete energiemaatschappijen in Radar

In het najaar van 2021 gingen zeven energiebedrijven failliet. Hun 165.000 klanten moesten daardoor verplicht en ongevraagd wisselen van energieleverancier, waar ze vaak een veel hoger bedrag betaalden. Eind februari gaf Radar aandacht aan deze financiële gevolgen voor klanten wanneer een energiemaatschappij failliet gaat.

Bron: ANP