Alleen studenten in Zwolle en Delft krijgen energietoeslag

230722_studenten.jpg

Studenten worden in principe uitgesloten van de eenmalige energietoeslag van 1300 euro. Maar studenten die in de gemeenten Zwolle of Delft wonen kunnen hun hart ophalen: zij krijgen het namelijk wel. Dit blijkt uit een rondgang langs twintig studentensteden door Nieuwsuur. 

Er is al langer meer te doen rondom de energietoeslag. Studenten worden hier in principe namelijk van uitgesloten, terwijl dit juridisch gezien niet mag. Radar gaf tips hoe je als student toch ook energietoeslag aan kunt vragen

Toeslag voor lage inkomens

Voor studenten in Zwolle en Delft is dit dus niet nodig. Zij krijgen de toeslag die bedoeld is voor mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum al. Gemeenten zijn zelf vrij om te bepalen of zij studenten meenemen in deze regeling of niet. Wel adviseerde minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) gemeenten om studenten uit te sluiten omdat de woonsituatie en dus ook de energiekosten van studenten 'zeer divers' zouden zijn.

Regels verschillen per gemeente

Het beleid in Zwolle is veruit het ruimhartigst. Daar kunnen uitwonende studenten van 18 jaar of ouder dit jaar 1300 euro ontvangen aan energietoeslag. In Delft zijn de regels strikter: een student moet minstens 21 jaar zijn en de energierekening moet op zijn eigen naam staan om de bijdrage op zijn rekening gestort te krijgen.

Voor de Zwolse wethouder Dorrit de Jong is het vanzelfsprekend dat studenten de energietoeslag krijgen: 'Wij hebben gewoon gekeken wie het nodig heeft. Dat is ook in de geest van de toeslag. Studenten behoren ook tot de groep lage inkomens die het moeilijk hebben.'

Bron: Nieuwsuur