Amsterdam opent rechtswinkel speciaal voor vrouwen

juridische hulp.jpg

In Amsterdam is woensdag de eerste rechtswinkel speciaal voor vrouwen geopend. Ze kunnen er telefonisch of op een spreekuur gratis juridisch advies krijgen van rechtenstudenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het initiatief is genomen omdat vrouwen nog vaak financieel afhankelijk zijn en minder verdienen dan mannen. Daarnaast komen vrouwen vaker in de problemen door een echtscheiding en krijgen ze vaker te maken met seksueel geweld of straatintimidatie. De rechtswinkel, die is gevestigd op de Bos en Lommerweg, is een samenwerking van Bureau Clara Wichmann, de UvA en de gemeente Amsterdam.

Verschil in rechten

'Het is onacceptabel dat er in de praktijk nog steeds verschil is tussen de rechten van mannen en vrouwen. Ik ben er trots op dat we vanaf vandaag een plek hebben waar vrouwen terecht kunnen voor juridisch advies. Het is een volgende stap in de strijd voor gelijke kansen', zegt wethouder Rutger Groot Wassink (diversiteit).

Amsterdam is overigens niet de eerste stad met een vrouwenrechtswinkel. Ook Maastricht en Nijmegen kennen al zo'n instantie.

Bron: ANP