Amsterdam wil discriminerende verhuurders 'namen en shamen'

21042020 discriminatie.jpg

Amsterdam wil discriminerende makelaars en verhuurders op de woningmarkt harder aanpakken. Dat schrijft wethouder Laurens Ivens in een brief aan de gemeenteraad. Een van de opties is, als die mogelijkheid er is, om makelaars en verhuurders die veelvuldig over de schreef gaan bij naam te noemen, ofwel te 'namen en shamen'.

Uit onderzoek van de gemeente, uitgevoerd in het najaar, blijkt dat mensen met een niet-westerse naam moeilijker aan een woning komen. Eerder kwam dat beeld ook in andere steden naar voren.

Geslacht

Vrouwen met een niet-westerse naam werden, bij het onderzoek in Amsterdam, in 16 procent van de gevallen ongelijk behandeld ten opzichte van vrouwen met een Nederlandse naam. Voor mannelijke woningzoekende was de discriminatiegraad hoger, namelijk 21 procent. In het onderzoek werden makelaars en verhuurders gebeld door fictieve huiseigenaren die hun koopwoning graag wilden verhuren maar dan niet aan een huurder met een migratieachtergrond.

Dezelfde kansen krijgen

Makelaars en verhuurders waarbij discriminatie wordt vastgesteld, zullen worden aangesproken door hun brancheorganisatie of door een antidiscriminatie-organisatie, schrijft Ivens. 'In een diverse stad als Amsterdam moet iedereen volwaardig mee kunnen doen en moet iedereen dezelfde kansen krijgen.'

Bron: ANP