Artsen bezorgd om plastische ingrepen onder jongeren: ingrepen pakken lelijk uit

csm_cosmetische_ingreep.jpg

Plastische chirurgie: jongeren kunnen er bijna niet meer omheen. Op sociale media verschijnen namelijk steeds meer influencers die er reclame voor maken. Artsen maken zich zorgen om het feit dat dan ook steeds meer jongeren ingrepen ondergaan.

Zorgen om jongeren

Het aantal jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud dat een cosmetische ingreep laat doen is verdubbeld in de afgelopen tien jaar, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. David Mosmuller, cosmetisch arts en medisch directeur van cosmetische huidkliniek Doctors at Soap, maakt zich zorgen om jonge patiënten die na het zien van berichten op sociale media bij hem en zijn collega’s aankloppen, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad (AD).

Ontwikkeling hersenen

De hersenen zijn volledig ontwikkeld rond je 25ste. Onder deze leeftijd ben je makkelijker beïnvloedbaar door bijvoorbeeld sociale media. Jonge patiënten kunnen minder goed de lange termijn gevolgen inschatten van een ingreep, zegt Mosmuller. Radar schreef eerder dat steeds meer jongeren lipfillers laten zetten.

Klinieken op sociale media

Anne-Mette Hermans, onderzoeker aan Tilburg University, denkt dat de manier waarop sommige klinieken zich presenteren op sociale media bijdraagt aan de stijging van ingrepen onder jongeren. “Ze plaatsen eindresultaatfoto's van een ingreep op hun accounts met vrolijke emoji’s, maar ze vermelden niet de risico’s van de ingrepen”, vertelt Hermans aan het AD.

Reclame maken is niet verboden

Is het toegestaan dat klinieken reclame maken zonder de risico’s te vermelden? Volgens de reclamecode wel. Daarin staat wel dat reclame niet gericht mag zijn op minderjarigen. Ook mag er geen garantie gegeven worden over het eindresultaat, schrijft de Rijksoverheid

Meld je hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Vier populaire ingrepen onder jongeren

Gezichtsvet verwijderen: bij deze behandeling wordt het vetkussentje onder de jukbeenderen verwijderd. Mosmuller waarschuwt: “Dat vet komt nooit meer terug. Bij het ouder worden verlies je vanzelf al gezichtsvet. Dat betekent, als je deze ingreep gedaan hebt, dat er nog meer vet gaat verdwijnen. Waardoor je rond je veertigste een ingevallen gezicht krijgt.”

Een kuiltje in de wangen is een van de zeven schoonheden. Sommigen hebben geluk en worden ermee geboren, maar nu is het ook mogelijk om deze in de kliniek aan te meten. In de toekomst zullen deze kuiltjes een langwerpige rimpel vormen, vertelt Mosmuller aan het AD. En zo’n langwerpige rimpel opvullen gaat lastig: “Op de wang, waar de huid de hele dag in beweging is, krijg je zo’n lijn met een filler nooit helemaal meer weg.”

Facings, menig influencer heeft ze. Parelwitte, rechte porseleinen tanden. Bij deze ingreep wordt een stuk van één tot twee millimeter van de je eigen tand afgeschaafd waar een porseleinen vulling tegenaan wordt geplakt. Dit is erg schadelijk.

Lipfillers. Bij deze ingreep wordt de lip volgespoten met hyaluronzuur. Als er grote hoeveelheden worden ingespoten kan dit volgens Mosmuller verplaatsen naar de huid boven de lip. Met als gevolg: een ‘duckface’. “Vocht wordt aangetrokken door de fillers en het wordt vastgehouden omdat het bevloeiingssysteem van de huid niet meer goed werkt.”

Bronnen: Algemeen Dagblad, Rijksoverheid