ASR moet te hoge kosten woekerpolis terugbetalen

asrbank02052017.jpg

Verzekeraar ASR moet de te hoge kosten van een woekerpolis aan een klant terugbetalen. Dat heeft het gerechtshof Den Bosch dinsdag bepaald.

Het gaat in de zaak om de zogeheten eerste kosten, poliskosten en een deel van de ingehouden fondskosten van een Falcon Levensplan. Het hof heeft een aantal voorwaarden op grond waarvan ASR deze kosten inhield als oneerlijk en onredelijk bezwarend aangemerkt. Van het betreffende financiële product zijn er in Nederland circa 220.000 verkocht.

'Mogelijk kantelpunt in woekerpolisaffaire'

Claimorganisatie ConsumentenClaim reageert verheugd. 'Na jaren procederen, is dit een geweldig resultaat voor onze cliënten. Deze uitspraak zou weleens het langverwachte kantelpunt in de woekerpolisaffaire kunnen betekenen', zo stelt directeur Stef Smit.

Vonnis rechtbank vernietigd

In 2012 stelde de rechtbank de verzekeringsklant uit deze zaak nog in het ongelijk. Dat vonnis heeft het hof nu vernietigd. Volgens Smit ging het hier specifiek om een relatief kleine polis, waarbij ongeveer 45 euro per maand werd ingelegd. Toch rekent hij erop dat ASR voor de betreffende beleggingsverzekering, die in 1997 is afgesloten, ruim 3500 euro aan kosten zal moeten vergoeden.

Wat is de woekerpolisaffaire?

De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht. Claimorganisaties proberen gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars. Maar dat proces gaat erg traag en er lopen verschillende juridische procedures door elkaar heen.

'Dit betreft een individuele uitspraak'

ASR wil nog niet inhoudelijk op de uitspraak reageren. 'Het gaat hier om een individuele uitspraak over één specifiek product met specifieke voorwaarden. ASR bestudeert deze om te bepalen of we cassatie gaan instellen. Het is daarom prematuur om uitspraken te doen over aantallen polissen en bedragen', aldus de verzekeraar.

Bron: ANP