background branding

Geheime afkoping ASR

Verzekeraar ASR heeft een groep gedupeerden met een Waerdye-woekerpolis in het geheim afgekocht. Zij krijgen duizenden euro's extra compensatie. De Consumentenbond wil nu dat minister Dijsselbloem ervoor zorgt dat alle Waerdye-gedupeerden dezelfde compensatie krijgen.

De Waerdye-verzekering is een woekerpolis pur sang. Bij deze producten werden jarenlang relatief veel kosten ingehouden op de inleg van klanten. Hierdoor werd in veel gevallen het doelkapitaal niet bereikt en liepen mensen met zo'n polis geld mis. Met de Tegemoetkomingsregeling uit 2008 werden zij voor hun misgelopen rendement gecompenseerd. Eind goed, al goed, zou je denken.

Geheime schikkingen

Helaas zijn er veel onduidelijkheden over de ontvangen compensatie. De manier waarop deze berekend wordt, is onduidelijk en niet transparant. Klanten hebben daardoor vaak het gevoel niet voldoende te zijn gecompenseerd. Als zij navraag doen bij ASR wordt geen aanvullende informatie verstrekt. Radar maakte hier al eerder een uitzending over: Woekercompensatie onder het tapijt geveegd.

Wie het er niet bij laat zitten en het juridisch hogerop zoekt, blijkt in aanmerking te komen voor een extra vergoeding van ASR. Enige voorwaarde van de verzekeraar is wel dat deze geheim moet worden gehouden. Toen dit eind vorig jaar toch boven tafel kwam, bleek dat klanten die een schikking troffen soms duizenden euro's extra kregen dan hun lotgenoten die het moesten doen met de algemene compensatieregeling.

Consumentenbond: bal ligt bij minister Dijsselbloem

Deze gang van zaken werkt ongelijkheid in de hand, zo oordeelt de Consumentenbond. De organisatie vindt dat iedereen dezelfde vergoeding moet krijgen en dat ook duidelijk moet zijn hoe deze tot stand komt. De Consumentenbond gaf ASR een paar maanden geleden al opdracht om hier gehoor aan te geven, maar de verzekeraar ging daar niet op in.

Omdat ASR in 2008 genationaliseerd werd, legt de Consumentenbond de bal nu bij de eigenaar, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Hij liet eerder al weten dat er meer transparantie moet komen en dat gelijke gevallen gelijk gecompenseerd moeten worden. De Consumentenbond roept Dijsselbloem nu op om dat in dit specifieke geval eigenhandig in de praktijk te brengen. Dijsselbloem heeft inmiddels (29-03-2016) gereageerd.

Meld je

In een nieuwe campagne roepen ze alle gedupeerden op zich te melden. Als je ook een Waerdye-polis hebt, sluit je dan aan bij de actie op de website van de Consumentenbond.

Forumreacties

5
  • Door Radar

Waerdye-woekerpolis in het geheim afgekocht. Klanten die een advocaat in de hand hebben genomen, krijgen een schikking aangeboden die ze duizenden euro's extra compensatie oplevert. Moet ASR alle gedupeerden op gelijke wijze compenseren? Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/28-03-2016/geheime-afkoping-asr/ Maandag in Radar, 20:20 uur (iets vroeger dan normaal!) op NPO 1

  • Door willem schaperkotter

Als ik slachtoffer zou zijn van de ASR zou ik de geheimhouding gewoon tekenen. Ten eerste is dit een dwangmiddel van de ASR om tot een goede compensatie te komen. En een overeenkomst onder dwang is nietig. Bovendien als ik de geheimhouding zou schenden zou ik als verdediging niet alleen deze dwang kunnen aanvoeren maar ook dat de minister (Dijsselbloem) het met mij eens is. Ik wil de rechter nog zien die hiervoor niet gevoelig is.

  • Door Joepie Joepie

Wat is nieuw, wat er tegen te doen?