Auto huren op vakantie in het buitenland? Voorkom te hoge kosten en let hierop

vakantie-autohuur-21052021.jpg

Misschien ben je al bezig met het plannen van je zomervakantie. Als je in het buitenland een auto wil huren, is het goed om je daar goed op voor te bereiden. Je wil namelijk niet tegen onnodig hoge kosten aanlopen.

Er zijn een hoop factoren die meespelen bij het huren van een auto. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Waar moet je beginnen? In Nederland!

Hopelijk heb je al in Nederland besloten dat je een auto wil huren in het buitenland, want de eerste tip is om je huurauto niet op de plek van bestemming te regelen. Vanuit Nederland kun je namelijk op je dooie gemak, in je eigen taal en zonder enige druk je beslissing maken. Dit kan soms wat duurder zijn dan wanneer je het op je vakantiebestemming regelt, maar op deze manier heb je alle tijd om de voorwaarden en de contracten goed te bestuderen, zodat je niet iets ondertekent waar je later spijt van kunt krijgen. 

Je kunt vergelijkingssites, zoals Skyscanner, gebruiken om een aanbieder te vinden. Zoek ook altijd even naar reviews als je een aanbieder hebt gevonden, zo krijg je snel een overzicht van de ervaringen van andere consumenten. 

Heel belangrijk: regel de verzekering goed

Bij huurauto's zijn de verzekeringen altijd een dingetje. Niet elke aanbieder gaat hier hetzelfde mee om, dus hieronder een paar aandachtspunten:

  • WA-verzekering is meestal inbegrepen. De meeste huurauto's zijn verplicht WA-verzekerd, wat inhoudt dat je verzekerd bent voor de schade die je aan (de spullen van) iemand anders aanricht. Internationaal heet dit vaak Third Party Insurance (TPI) of WAM. Weet wel dat het verzekerde bedrag hier niet altijd heel hoog is, waardoor het mogelijk verstandig is om je verzekering op te waarderen. Als je zo'n aanvullend pakket neemt heet dat een ALI (Additional Liability Insurance) of LIS (Liability Insurance Supplement).
  • Zorg voor cascoverzekering. De schade die je aanricht aan jezelf of je eigen voertuig valt niet onder de WA, en is dus niet altijd standaard meeverzekerd. Het is wel aan te raden om zo'n cascoverzekering te hebben, want anders kunnen de kosten bij een ongeluk al snel oplopen. Kijk goed in de voorwaarden of je zo'n cascoverzekering erbij krijgt of dat je die los moet afsluiten. Internationaal wordt zo'n verzekering ook wel de Collision Damage Waver (CDW) genoemd. 
  • Overweeg een allriskverzekering. De ANWB adviseert om soms gewoon een allriskverzekering af te sluiten, al helemaal als je een wat nieuwere auto huurt. Dit is wat duurder, maar neemt een hoop zorgen weg. Kijk wel goed of de dekking wezenlijk verschilt van een gewone WA- of cascoverzekering, anders betaal je extra voor geen extra dekking.
  • Aanvullende verzekeringen: soms handig, soms onnodig. Vaak bieden verhuurbedrijven een hoop aanvullende verzekeringen aan. Zaken als diefstal, ruitschade, dakschade of bandschade zijn niet altijd inbegrepen bij een WA-, casco- of allriskverzekering, terwijl je die dekking misschien wel wil hebben. In zo'n geval kan het handig zijn om zo'n aanvullende verzekering bij te sluiten, maar als het al standaard gedekt wordt is dat natuurlijk zonde van het geld. Kijk dus goed naar de voorwaarden en de dekkingen om te bepalen welke aanvullende verzekeringen je nodig hebt.
  • Let op eigen risico. Soms hanteren verhuurbedrijven een enorm eigen risico, waardoor je bij schade alsnog heel veel geld kwijt bent. In dat soort gevallen kan het verstandig zijn om je eigen risico te verlagen door wat meer voor de huur te betalen.

Het klinkt misschien als een hoop gedoe, maar dat is ook de reden waarom we adviseren om al in Nederland te gaan kijken naar de opties voor een huurauto. Dan kun je de voorwaarden van verschillende verhuurbedrijven en verzekeringen met elkaar vergelijken, en kun je precies kiezen wat in jouw situatie goed is. Zo ben je ook behoed voor verkooppraatjes en sluit je geen aanvullende verzekering af terwijl dit eigenlijk al in het standaardpakket was inbegrepen. 

Meer informatie over de verzekering van je huurauto, zoals de namen van alle verzekeringen die je in het buitenland kunt afsluiten, vind je op de website van de ANWB.

Let ook op andere voorwaarden in het huurcontract

Naast de verzekering zijn er nog een aantal andere belangrijke zaken die goed moeten zijn vastgelegd vóórdat je de sleutel van de auto in ontvangst neemt. Let bijvoorbeeld op hoeveel kilometer je mag rijden, of je landsgrenzen mag overschrijden en wie de auto allemaal mag besturen. Dit zijn allemaal zaken die extra geld kunnen kosten, dus kijk goed of dit in het contract staat en of dat ook voor jouw situatie van toepassing is. 

De ANWB heeft een checklist opgesteld voor het huren van een auto, met onder andere alles wat je schriftelijk moet hebben vastgelegd. Bekijk de checklist hier

Overige bespaartips

  1. Zorg ervoor dat de momenten van ophalen en afleveren van de auto aansluiten op jouw reis. Als je een auto voor een hele dag huurt, maar je levert 'm al in de ochtend in omdat je weg moet, is dat zonde. Zorg er ook voor dat je de auto niet te laat inlevert, sommige bedrijven brengen hier al snel kosten voor in rekening. 
  2. Dit is een bekende, maar toch wordt 'ie weleens vergeten: check altijd (!) of er al schade is voordat je wegrijdt bij het verhuurbedrijf. Maak foto's van schade die er al is en zorg ervoor dat de verhuurder op de hoogte is van de schade. Ook als je de auto inlevert is het goed om foto's of een filmpje te maken, zodat er geen schade die jij niet hebt veroorzaakt op jou verhaald kan worden. 
  3. Leeftijd kan meespelen in het tarief. Sommige bedrijven rekenen hogere prijzen voor jongeren en ouderen. Bedenk in zo'n situatie dus goed of je die auto écht nodig hebt, of dat een andere (goedkopere) manier van vervoer ook volstaat. 
  4. Altijd zelf aftanken! Sommige verhuurbedrijven bieden een service om de tank voor je vullen, zodat je de auto zo goed als leeg kan inleveren. Dit is echter vaak veel minder voordelig dan wanneer je zelf even zou tanken voordat je de auto inlevert. Maak ook voor de zekerheid even een foto van de brandstofmeter nadat je hebt getankt. 
  5. Neem geen navigatiesysteem van de verhuurder. Deze zijn vaak onnodig duur. Gebruik je eigen navigatie, bijvoorbeeld met je smartphone. 

Onterecht kosten ingehouden? Maak bezwaar!

Als er naar jouw mening onterecht kosten in worden gehouden, bijvoorbeeld omdat een schade aan jou wordt toegerekend, dan kun je een voorbeeldbrief gebruiken om hier bezwaar tegen te maken. Op de site van het Europees Consumenten Centrum (ECC) vind je onder 'Voorbeeldbrieven autohuur' een aantal handige brieven. Je kunt de brieven opstellen in het Nederlands en in het Engels.

Bron: ANWB / Consumentenbond / ECC