Automaat-rijbewijzen zijn in trek. Wat zijn de voor- en nadelen?

300922_rijbewijssite.jpg

Waar je vroeger standaard in een schakelbak je rijbewijs moest zien te halen, kan dat tegenwoordig ook in een automaat. Voor veel mensen misschien een uitkomst, omdat ze dat schakelen maar een moeilijke opgave vinden. Maar het kan de keuze ook lastiger maken; want hoe weet je nou of je liever in een schakel of een automaat rijdt als je geen ervaring hebt? Radar zet de voor- en nadelen van het automaat-rijbewijs voor je op een rijtje. 

Om alvast met een disclaimer te beginnen; iedereen heeft natuurlijk zijn of haar persoonlijke voorkeur wat het rijden in een auto betreft en Radar adviseert niet een van de twee rijbewijzen aan. Dit artikel is puur bedoeld om wat meer inzicht te bieden in de verschillen tussen de rijbewijzen. 

Automaat-rijbewijs uit duurzaamheidsoverweging

Radar spreekt met Sanne Over van de ANWB over de voor- en nadelen die aan het rijbewijs kleven. Wat Over vertelt, is dat de aanvragen voor rijlessen in elektrische auto’s, die bij de ANWB vanzelfsprekend automatisch zijn, het afgelopen jaar met maar liefst honderd procent zijn toegenomen. ‘De belangrijkste reden is dat jongeren er uit duurzaamheidsoverwegingen voor kiezen om in een elektrische auto les te krijgen.’ 

Dat het ‘in’ is om in een automaat te lessen, is dus wel duidelijk. En dat is ook niet gek, gekeken naar de voordelen die het met zich meebrengt.

Voordelen van een automaat-rijbewijs

  1.  ‘Voor een deel van de leerlingen is het laagdrempeliger om te kiezen voor een automaat-rijbewijs’ vertelt Sanne Over. ‘Wanneer je het bijvoorbeeld spannend vindt om te rijden, kan die angst minder opspelen wanneer je in een automaat rijdt. Je hoeft je hierin immers geen zorgen te maken om het schakelen, en kunt je volledig focussen op de weg en de andere weggebruikers.’ 
  2. Een tweede voordeel van het automaat-rijbewijs heeft te maken met de elektrificatie van het wagenpark, vertelt Over. Gekeken naar de toekomst en de duurzaamheid is een automaat-rijbewijs een logische stap. Zo moeten alle nieuwe personenauto's die vanaf 2030 op de markt komen elektrisch zijn. Daarbij kies je bij een automaat-rijbewijs in de meeste gevallen voor de duurzame keuze, omdat de meeste automaten elektrische auto’s zijn.   

Nadelen aan een automaat-rijbewijs

Maar, wanneer je een automaat-rijbewijs wilt halen, is het goed om ook rekening te houden met de volgende twee zaken:

  1. Over: ‘De uitwisseling van een auto is lastiger. Als je niet in een schakelauto mag rijden, dan kun je moeilijker de auto van je vriend(in) of van ouders lenen en ook het huren van een auto in het buitenland is een stuk lastiger. In Nederland zijn we ver en zijn er relatief veel elektrische auto’s op de weg te vinden, maar in het buitenland kan dit lastiger zijn. Daarnaast kan het ook duurder zijn om een automaat te huren op vakantie. 
  2. Een ander belangrijk nadeel van het hebben van een automaatrijbewijs, is dat de tweedehands markt van elektrische auto’s of automaten een heel stuk kleiner is dan schakelwagens. Wil jij na het halen van je rijbewijs een auto kopen? Dan kan dit kostenplaatje dus wel meespelen. ‘Een automaat is gewoon duurder en de tweedehandsmarkt van elektrische auto’s is echt heel klein, aldus Over. 

Kun je advies krijgen voor het soort rijbewijs?

Na het lezen van dit artikel weet je misschien alsnog niet wat jouw voorkeur heeft, maar gelukkig kun je bij de meeste rijscholen ook een proefles aanvragen in de auto’s. Instructeurs kunnen dan letten op hoe ver gevorderd je bent, of je het spannend vindt om te rijden en wat je belangrijk vindt wat betreft de eventuele aankoop van een auto. Op die manier kan een professional je ook nog helpen bij de keuze!