Baan aangeboden via WhatsApp? Pas op voor oplichters

whatsappfraude.png

“Goedemiddag, hoe is jouw dag?”, stuurt een buitenlands nummer via WhatsApp. “We hebben leuke vacatures in Nederland, zowel parttime als fulltime.” Wie zo’n bericht krijgt, doet er waarschijnlijk goed aan om niet te reageren. Radar legt je uit waarom.

Lucratief aanbod

Het komt steeds vaker voor: recruitmentfraude, ook wel baanfraude genoemd. Oplichters doen zich bij deze vorm van oplichting, zowel in het Nederlands als Engels, voor als een uitzendbureau.  “Mag ik je de vacaturegegevens sturen”, appt een nietsvermoedende oplichter aan een redacteur van Radar

Als je ‘ja’ zegt, dan volgt een lucratief aanbod. Het salaris ligt tussen de driehonderd en duizend euro per dag. Het mooie: “het betreft een klus op afstand die ‘je huidige werk of leven niet zal beïnvloeden”, aldus de oplichter.

Recruitmentfraude bezig aan opmars

In dit specifieke geval zou het om een klus gaan waarvoor je onder meer recensies moet schrijven. Dat komt de Fraudehelpdesk bekend voor: “Wij krijgen veel meldingen van mensen die benaderd zijn voor een thuiswerkvacature waarbij reviews geschreven moeten worden voor verschillende producten of diensten.”

Tussen januari en augustus 2023 ging het om 120 meldingen van slachtoffers, tegenover 70 in heel 2022. Recruitmentfraude is dus bezig aan een opmars. 

Steeds meer geld lospeuteren

Voordat je (zogenaamd) geld kan gaan verdienen, moet je van de oplichters geld overmaken - soms in de vorm van bitcoins. Gedurende het contact zal de oplichter proberen steeds meer geld los te peuteren.

Er zijn ook gevallen bekend waarbij oplichters niet op geld azen, maar vooral geïnteresseerd zijn in je persoonsgegevens. Die zeggen ze bijvoorbeeld nodig te hebben voor het opstellen van een contract. Met deze gegevens, zoals NAW-gegevens, je bankrekeningnummer of je id-kaart, kunnen ze een hoop schade aanrichten. Zo kunnen ze een lening openen of zelfs identiteitsfraude plegen.

Zo voorkom je oplichting

Als iemand, al helemaal uit het buitenland, je uit het niets benadert voor een baan: het is waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Al helemaal als het over onrealistische bedragen gaat. 

De Fraudehelpdesk adviseert dan ook: ga nooit in op thuiswerkaanbiedingen via bijvoorbeeld WhatsApp. En betaal al helemaal niet voor werk waar jij juist betaald moet worden. Heb je gevoelige informatie gegeven? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk.